Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rene Eikelenboom, Arcadia Chrysanten:

Chrysantenprijzen en -productie weer op normaal niveau

Tholen - Gingen de prijzen van snijchrysanten de afgelopen twee maanden nog door het dak, inmiddels liggen die weer op normaal niveau. Sinds ongeveer een week is de productie weer op peil en door de stijging van het aanbod, de daling van de vraag, en natuurlijk door de vakantietijd, is de situatie nu gelijk aan die van een normale zomer. Echter, wat de komende weken/maanden zal gaan brengen is nog spannend. Dit vertelt Rene Eikelenboom, een van de vijf eigenaren van Arcadia Chrysanten, gespecialiseerd in de teelt en vermarkting van pluischrysanten.


Rene Eikelenboom in de kas

Van dal naar piek
Na een enorm dal, toen de coronacrisis insloeg, maakten de prijzen van de chrysanten een opmars en gingen in juni door het dak. "De voornaamste reden hiervoor was de schaarste van niet alleen chrysanten, maar ook andere bloemen op de markt," vertelt Eikelenboom. "Doordat de vraag kelderde en er veel onzekerheid ontstond in het begin van de coronacrisis, hebben veel chrysantentelers de keuze gemaakt om minder te planten. Ook wij hebben 20 tot 25 procent minder opgezet. Deze schaarste van chrysanten op de market, gecombineerd met mindere aanvoer uit andere landen en - wat wij denken - het feit dat men meer thuis is dan andere zomers, resulteerde in een prijs die omhoog is geschoten. Voor ons, voor de pluischrysant was de prijs goed, maar die van de troschrysant ging helemaal door het dak, die was meer dan het dubbele." 

Prijzen en productie genormaliseerd
De productie van de chrysant is bij vele kwekers, alsook bij Arcadia, sinds ongeveer een week weer op normaal niveau. De vakantieperiode zorgt voor een lagere vraag, maar ook dat is normaal. "De prijzen zijn niet bijzonderder dan normaal voor deze tijd van het jaar."

Spannende maanden voor de boeg
Ook al hebben de meeste chrysantentelers door twee hele goede maanden met goede prijzen de initiĆ«le 'coronaschade' goed in kunnen lopen, toch is Eikelenboom er voor de komende maanden nog niet helemaal gerust op. "Het is allemaal nog erg spannend. De productie is weer op peil en nu is het afwachten wat de komende weken en maanden zullen doen." 

Voor meer informatie:
Arcadia Chrysanten
Rene Eikelenboom
[email protected] 
www.arcadiachrysanten.nl