Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oscar Niezen ziet kansen voor Nederlandse toeleveranciers in combinatie met training:

“Praktijkgericht onderwijs is er te weinig in Azië”

Tholen - Oscar Niezen, van huis uit geen teler of tuinder, is nu al ruim 20 jaar actief in de internationale tuinbouw, met ervaring in de zadenwereld, de kassenbouw en de kastechniek. Vooral aan de ‘business kant’.

Met zijn bedrijf CoHort Consulting en enkele partners in Azië is hij nu gespecialiseerd in het geven van business development advies aan tuinbouwbedrijven in Zuid Korea, Thailand, Vietnam, maar vooral in China.

Sinds eind 2011 is hij in China, waar hij eerst drie jaar General Manager is geweest van het Priva Asia-kantoor in Peking. Daarna is Oscar begonnen met CoHort en hij is dus al acht jaar aanwezig in het land.

Nu, tijdens de Covid-19-crisis, gaat advieswerk vooral via internet en telefoon. "Vooral via WeChat (het Chinese WhatsApp), e-mail is hier eigenlijk al ouderwets," lacht hij. "Maar ik probeer alle contacten door te laten lopen. In Azië is persoonlijk contact erg belangrijk." Het is voor iedereen een moeilijke periode met afgelaste of uitgestelde projecten. Oscar is zelf wel in Azië, dus er zijn geen problemen met tijdsverschil.


Een contract voor een nieuw project wordt getekend

Onderwijs en training
"Wij adviseren investeerders bij het tot stand brengen van een nieuw project", vertelt Oscar. "Dat betekent dat CoHort op zoek gaat naar leveranciers en naar de goede combinatie van mensen en bedrijven voor dat specifieke project. Erg belangrijk zijn ook trainingen en opleidingen. We werken samen met Lentiz, een Nederlandse onderwijsgroep met vestigingen in en nabij het Westland, om meer praktijkgericht onderwijs te geven in Azië en in Nederland. Tijdens cursussen in Nederland staat het opdoen van praktijkkennis en vaardigheden voorop, maar de jonge studenten leren ook hoe mooi en ‘comfortabel’ het vak van moderne tuinders is. Dit is belangrijk i.v.m. de vergrijzing en de lage status van werken in de land- en tuinbouw in Azië."

Mensen, die de projecten moeten gaan runnen, moeten een goede kennis hebben, maar in Azië is het onderwijs vaak vooral theoretisch. Het is belangrijk dat ze ook praktijkervaring opdoen. "Ik zie hier nog heel veel toekomst in voor Nederland: laten zien hoe het dagelijkse werk in een kas eraan toegaat, en ‘learning by doing’ door Chinese en andere Aziatische farm managers."

Voor buitenlandse bedrijven die zich vestigen in China geldt dan ook dat ze niet alleen een goede technische service moeten hebben, maar ook trainingen en opleidingen moeten kunnen organiseren. "Samenwerking tussen Chinese investeerders en Nederlandse leveranciers is belangrijk, maar in dat overleg zouden ook kennisinstellingen betrokken moeten worden."

Oscar (links) met de huidige Nederlandse ambassadeur in China (tweede van rechts) en twee 'collega's' van Lentiz Onderwijsgroep

Twee trajecten
Oscar denkt dat er in de komende tien tot twintig jaar twee trajecten zichtbaar gaan zijn in de tuinbouw in China. Aan de ene kant de high-tech sector, die zich volop door ontwikkelt. Er zijn nu een aantal grote investeerders, daar zullen er nog meer bijkomen, en er zullen meer projecten gestart worden. Constante innovatie blijft nodig en daarvoor heeft men zeker ook Nederlandse bedrijven nodig.

Aan de andere kant staat de noodgedwongen kleinschalige tuinbouw, waar investering lastiger is. Dit zijn bijvoorbeeld de zogeheten ‘solar greenhouses’ in de noordelijke helft van het land: kassen met een muur aan de noordkant en plastic folie op het zuiden. Hier zijn de opbrengsten lager. Er zullen verbeteringen worden aangebracht in deze low-tech kassen. Dit zal nog een tijdlang doorgaan, niet op de laatste plaats omdat het land zo enorm groot is en er zoveel kleinere telers en tuinders zijn.

"Schaalvergroting zal er zeker komen. Het land in China is allemaal eigendom van de staat, dus als er een groot project is wat de interesse heeft van een investeerder en de overheid wil meewerken, kunnen ze telers geld (en vaak ook een baan) aanbieden in ruil voor hun land. Vanuit efficiëntie oogpunt heeft dit voordelen, maar het moet wel goed worden gemanaged door de juiste mensen," besluit Oscar.

Voor meer informatie:
CoHort Consulting
Oscar Niezen
oniezen@xs4all.nl