Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zoef Yilmaz, Yilmaz Radijs over klimaatsysteem BiJo:

"Unieke Warmte Koude Opslag (WKO)-installatie te koop"Tholen - Met de overname van bladgroentenkwekerij BiJo uit 's-Gravenzande in 2015 kreeg Yilmaz Radijs naar eigen zeggen de beschikking over de beste radijsgrond van Nederland. Naast de grond was ook het gesloten kasconcept van de kwekerij in 's-Gravenzande uniek. Tijdens een feestelijke receptie draaide de toenmalige minister Maria van der Hoeven precies tien jaar terug de gaskraan dicht, waardoor er alleen gebruik werd gemaakt van duurzame energie. Daarmee werd het bedrijf de eerste teler met een volledig grondgebonden en biologische teelt die geen gasaansluiting meer nodig had op een areaal van in totaal 100.000 m2 kas.

Het principe van de gesloten kas was als volgt: De kas fungeerde als gigantische zonnecollector. De ramen worden gesloten gehouden en de overtollige warmte die daardoor in de kas ontstaat wordt afgevoerd en opgeslagen in een aquifer, een waterhoudende zandlaag op 100 tot 200 meter diepte. Middels luchtbehandelingskasten werd de opgeslagen warmte geleverd aan de open kas met radijs en bladgroente. De resterende energiebehoefte werd afgedekt met de inzet van een ketel op bio-olie.

De afgelopen vijf jaar heeft Yilmaz Radijs volop testen gedaan om te kijken of de Warmte Koude Opslag (WKO)- installatie ook geschikt was voor de radijsteelt. "We zijn echter tot de conclusie gekomen dat dit klimaatsysteem in de radijsteelt niet helemaal tot zijn recht komt. We zien hiervoor echter grote kansen in de vruchtgroenten- en sierteelt. Daarom bieden we deze installatie te koop aan. Die verkoop kan zowel in zijn geheel als in delen plaatsvinden", vertelt Zoef Yilmaz.

Voor meer informatie:
Yilmaz Radijs
Z. Yilmaz
+31 (0)6 1941 8327
[email protected]
www.yilmazradijs.nl