Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Douglas Boomkwekerij happy met Oxybull van Agrona

Zuurstof helpt algen om zeep

Tholen - “Eerst slibden de filters om de paar dagen dicht met algen, nu hoeven we ze praktisch niet meer schoon te maken. Daarnaast is de wortelontwikkeling heel goed. We zien veel meer wortels en praktisch geen dood materiaal meer."

In twee zinnen samengevat is dat de stand van zaken op de tuin bij Andy Domen van Douglas Boomkwekerij. Onlangs heeft hij een aantal Oxybull beluchting systeem van Agrona in het waterbassin geïnstalleerd. Dit zijn een soort matten welke op de bodem van het bassin geplaatst worden en zijn aangesloten op een compressor. Zuurstof wordt door een membraan geperst en bindt zich aan de watermoleculen, waardoor het water zuurstofrijk wordt. Bovendien zorgt de Oxybull voor beweging van het water. Beide factoren - meer zuurstof en beweging - gaan algengroei tegen, zorgen voor vitaler water, doden voor het gewas kwalijke bacteriën en voorkomen in hoge mate de vorming van slib op de bodem en in de leidingen.

"Het effect was vrijwel direct merkbaar", vervolgt Andy. "De algengroei is enorm geremd, waardoor het water zichtbaar schoner werd (zie foto’s/video’s). Zeker bij mooi weer bleven we bezig. De algen groeiden soms zo snel dat we de filters om de dag moesten schoonmaken. Na installatie van de Oxybulls was dit al heel snel gereduceerd naar nog maar eens per 10 dagen en nu is het praktisch helemaal niet meer nodig.”

Op een van de twee locaties liet Andy drie Oxybulls plaatsen, op de andere zes. Bovendien heeft hij dat laatste bassin recentelijk helemaal vernieuwd. “We hadden in het verleden best wel veel last
Phytophthora, Pythium en andere (water)schimmels. Omdat we ons water recyclen, haal je het maar moeilijk uit het systeem, en bovendien staan de meeste gewassen bij ons relatief lang op de tuin. We hebben lang uitgekeken naar een oplossing maar eigenlijk nooit echt iets gevonden. We zijn hier, kortom, zeer mee geholpen.”

Voor meer informatie:
De Douglas Boomkwekerijproducten BV
Wernhoutseweg 80c
4884 AX Wernhout
T:  0031 (0)76 – 597 2863
E: info@douglasboomkwekerij.nl
www.douglasboomkwekerij.nl 


Agrona B.V.
Leeuwenhoekstraat 56
2652 XL Berkel en Rodenrijs
T: + 31 (0) 10. 7371451 
E: info@agrona.nl
www.agronagroup.com