zomertoer biedt kijkje in de wereld van de boomkwekerij

Varb zet deelnemers van het eerste uur in het zonnetje

Tholen - Varb bestaat 30 jaar en dat viert men deze zomer met een uitgebreide zomertoer. In deze zomertoer trakteert de organisatie de ruim 180 deelnemers die al 30 jaar lid zijn en stelt men enkelen van hen aan u voor. Welke gezichten gaan er schuil achter het product, wat heeft men over de afgelopen decennia zoal zien veranderen en wat gaat de toekomst de boomkwekerij brengen?


Van linksboven mee met de klok: S.C van der Wilt, Rendering, Aantjes en Visser Plant.

De eerste paar video's staan online (zie hieronder). In de loop van de zomer zal dit nog worden aangevuld met diverse nieuwe reportages. Deze zijn te bekijken op de website, via de social media kanalen van Varb en het eigen Youtube kanaal.

Jaco van der Hoek - Jacobshoek

Jaco is gespecialiseerd in de opkweek van uitgangsmateriaal. Het grootste artikel is de magnolia, daarnaast voert men verscheidene andere soorten. Het assortiment is over de jaren steeds breder geworden en dikwijls op aanvraag komt er weer wat bij, als dat past in de bedrijfsvoering. Sjaak Jacobs is het bedrijf in 1975 gestart, in 2001 kwam Jaco erbij als compagnon, in 2007 nam hij de zaak over. De grootste veranderingen van afgelopen jaren zijn een nieuwe loods, een nieuwe kas, gecentraliseerd, en ook is men gegroeid van 3 naar 5 hectare.

Rens van Niedorp (voorzitten Varb)

Rens van Nierop is voorzitter en ook zelf kweker. In deze video gaat hij in op de ontwikkelingen binnen Varb zelf: de groei van de laatste jaren en ook de steeds verder gaande professionalisering.

Michael Bakx - De Jong Tuinplanten

Michael Bakx is gespecialiseerd in de kweek van 50-60 verschillende soorten bodembedekkers in (vooral) vierkante p9 potten. Het is een echt familiebedrijf, waarin de oudere generatie Piet en Kees inmiddels een stapje terug gedaan hebben en Piet junior en schoonzoon Michael het nu verder de toekomst in leiden. Het product gaat zo groen mogelijk de deur uit: de grijze potten zijn in de afvalstroom detecteerbaar en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is zoveel mogelijk gereduceerd. Verder is een grote verandering het zogenaamde conceptdenken: planten zijn voorzien van een merk en gaan in sixpacks de deur uit.

Look van Klaveren - Boomkwekerij L.L. van Klaveren

De overgrootvader van Look van Klaveren begon op ditzelfde stukje land 150 geleden als boer. De vader van Look was een echte boomkweker, met een breed assortiment, zoals Look dat nu ook nog heeft. Het grootste verschil is dat op het bedrijf vandaag de dag alleen nog vermeerderd en geënt wordt, en dus niet zozeer het eindproduct maar daarentegen het plantgoed het eigenlijke product is. De grootste verandering van de afgelopen 30 jaar is volgens Look de communicatie. Van veel persoonlijk contact naar digitaal; van post en telefoon, van een nieuwe fax naar de fax de deur uit, naar alles via de computer. Qua bedrijfsvoering zijn er wat dat betreft niet zulke grote veranderingen geweest. Voor wat betreft de toekomst heeft Look wel wat zorgen voor wat betreft de continuïteit van het vak. Het enten, het grote assortiment, waar Boskoop mee groot geworden is, lijkt bij de jeugd niet op heel veel enthousiasme te kunnen rekenen. Het is daarom maar de vraag of de regio dit vast zal weten te houden.

30 jaar Varb
Stichting Varb is een sectororganisatie van en voor buitengroen ondernemers. De oorsprong van Varb ligt in het organiseren van fysieke beurzen. 30 jaar geleden zag Varb, als digitaal handelsplatform voor de boomkwekerij en vaste planten, en sinds 2019 ook bloembollen, haar levenslicht. Fysieke beurzen worden al lange tijd niet meer georganiseerd.

Op dit moment heeft Varb ruim 860 aangesloten bedrijven in Nederland en België.

Voor meer informatie: 
Varb
www.varb.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven