Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dat er straks NOW terugbetaald gaat worden, is alleen maar positief"

Tholen - Met het openbaar maken van de lijst met aanvragers van tijdelijke noodsteun via de regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid kwam er een hele lijst met bedrijven en bedragen online te staan. Maar los van een ton hier en een paar ton tot zelfs een (paar) miljoen daar, wat kan er geconcludeerd worden op basis van deze cijfers? Mike Aldewereld van ABAB en Claudia de Ruiter van Flynth doen een poging.

"Dat de financiële nood hoog was in de eerste weken van de crisis", concludeert Mike Aldewereld, relatiemanager tuinbouw voor ABAB Accountants & Adviseurs. "Zonder de NOW en daar bovenop nog een heel aantal andere steunmaatregelen waren er zeker nu al meer faillissementen te betreuren geweest."

Bekijk hier de hele lijst met aanvragers in de NOW 1.0. Een lijstje tuinbouwbedrijven en toeleveranciers, zonder te pretenderen volledig te zijn, helemaal onderaan deze tekst. 

Lijst toont hoge nood
De bedragen variëren per bedrijf, maar wat in ieder geval duidelijk mag zijn, is dat er door heel veel bedrijven NOW is aangevraagd. Verstandig, is Mike van mening. "Je kunt beter liquiditeit hebben als de nood hoog is, dan achteraf spijt hebben dat je geen aanvraag hebt gedaan." Hij kan zich dan ook niet voorstellen dat er veel bedrijven zijn geweest die, uit vrees later op een openbare lijst te verschijnen, geen steun hebben aangevraagd. "Er is geen sprake van moedwillig profiteren van de regeling, de nood was écht even hoog."

Foto rechts: Mike Aldewereld, ABAB 

In de NOW 1.0 (NOW 2.0 loopt nu) ging het de Nederlandse overheid om het zoveel mogelijk behouden van werkgelegenheid. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden kwamen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon door betaalden. 

De tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. De bedragen in de lijst betreffen een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming door het UWV uitgekeerd. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Terugbetalen goed teken
Nu blijkt dat de markt in de tuinbouw in veel gevallen flink is aangetrokken, ligt terugbetalen voor de hand, verwacht Mike. "En dat is een goed teken, want dat betekent dat met het aantrekken van de markt bedrijven weer wat meer lucht hebben gekregen." 

De definitieve vaststelling van de NOW 1.0 vindt plaatst vanaf 7 september. "Dan zal een deel van de ondernemers tot de conclusie komen dat er een terugbetaling moet plaatsvinden", verwacht ook Claudia de Ruiter van Flynth adviseurs en accountants. "De omzet is meegevallen en de subsidie is voor sommigen minder noodzakelijk gebleken."

Foto rechts: Claudia de Ruiter, Flynth

Momenteel loopt de NOW 2.0. Die regeling is op 6 juli open gegaan en loopt tot 31 augustus 2020. De tweede tegemoetkoming NOW is voor een periode van vier maanden. Net als de vorige regeling is hier dus sprake van een stukje omzet(verlies) voorspellen. 

Mike ziet, ten opzichte van de eerste openstelling, nu aanzienlijk minder aanvragen vanuit de tuinbouw. "Een groot deel van de sierteelt, die in de eerste weken helemaal in elkaar klapte, is er weer aardig bovenop aan het komen. Met hoe de markten er nu voorstaan, zijn het misschien een aantal sectoren in de voedingstuinbouw, waar de prijsvorming momenteel slecht is, die nu al een aanvraag indienen."

Overigens ziet Flynth onder hun klanten dat er nog geen tuinbouwaanvragers zijn voor de NOW 2.0. "Van de ongeveer vijftig aanvragers momenteel is er niet één tuinbouwondernemer."

Groot en klein
Al scrollend door de lijst, valt op dat zowel grote bedrijven als kleinere bedrijven steun aanvroegen. Gevraagd naar wat je daaruit kunt concluderen, is Mike voorzichtig. "Ik vind het lastig om daarover conclusies te trekken. Bij grote bedrijven lopen de vaste kosten snel hard door, terwijl kleinere bedrijven soms wat makkelijker kunnen schakelen, ook met personeel. Anderzijds is schaalgrootte ook een voordeel voor de grote jongens, maar dat voordeel kan daarentegen ook weer te niet worden gedaan door té groot te groeien."

Populairder dan noodfonds?
Wat ook opvalt, na verschijning van de NOW-lijst, is dat hier veel tuinbouwbedrijven aanspraak maken op steun, terwijl het noodfonds voor sierteelt en voedingstuinbouw van minister Carola Schouten niet overtekend werd, behalve door de aardappelsector. Claudia van Flynth noemt dat 'een opvallende ontwikkeling', die overigens goed te verklaren is. 

"Het kwam namelijk", zo analyseert ook Mike, "omdat toen er over die pot werd gesproken, de nood heel hoog was, maar toen de pot er eenmaal was, was de nood her en der al flink minder hoog. Daarbij moet van het geld dat uit het noodfonds werd aangevraagd en ontvangen, de NOW-steun ook weer afgetrokken worden. Dus dat kan, naast de strenge eisen voor de voedingstuinbouw, zeker ook te maken hebben met de lagere aanvragen hier."

Zekere voor het onzekere met NOW 2.0
Ondertussen blijft het afwachten wat er nog aan gaat komen. Een tweede golf is zeker mogelijk en kan voor een nieuwe schokgolf in de markten zorgen. Eén voordeel volgens Mike. "Uit deze eerste openstelling van de NOW hebben we geleerd dat bedrijven met onder andere deze hulp al een heel eind geholpen zijn. Zonder NOW zouden er zeker meer faillissement te betreuren zijn geweest nu al."

Wat tenslotte ook enorm geholpen heeft volgens Mike, bovenop de nood- en steunfondsen, is het uitstel van aflossing bij banken en van belastingbetaling. "De hele combinatie van maatregelen heeft voor verreweg de meeste bedrijven gezorgd dat ze erdoorheen gekomen zijn tot nu toe. Wel moet niet vergeten worden dat uitstel van betaling geen afstel is, dus er komt nog een moment waarop betaling ingehaald moet worden. Dat moment kan weer lastig zijn, bijvoorbeeld als de zomer nu tegenvalt qua omzet."

Dus, besluit Mike. "Twijfel niet als de komende weken blijkt dat het toch weer moeilijker gaat dan gehoopt en vraag steun aan in de NOW 2.0. Terugbetalen kan altijd en de rekensom is, eventueel samen met een accountants of adviseur, relatief eenvoudig te maken."

Daarbij sluit ook Claudia zich aan. "Ik denk dat ondernemers de steunmaatregelen vanuit de overheid met beide handen moeten aangrijpen maar alleen als het echt van toepassing lijkt te zijn. Als uit een realistische prognose blijkt dat de omzetcijfers tegenvallen met als oorzaak corona is het voor ondernemers fijn terug te kunnen vallen op een steuntje in de rug vanuit de overheid."

En dan nog even terug naar de lijst. 

Lijstjes en conclusies
De online gepubliceerde lijst is niet uitgesorteerd naar sector. Wie daartoe wel een poging waagt, ziet dat er vanuit tuinbouwperspectief praktisch alleen maar sierteeltbedrijven voorbijkomen als de grens op 150.000 euro wordt gesteld, grofweg 10% van wat aan de grootste aanvragers in de tuinbouw werd uitbetaald. In totaal, over heel Nederland, werd bijna 8 miljard uitbetaald.

Om in gedachten te houden bij onderstaande lijstjes: bedrijven ontvangen soms op meerdere locaties/vestigingen bedragen. Ook zijn er bedrijven die o.a. sierteelt- of voedingstuinbouw bedienen (denk aan transporteurs). Die staan hieronder ook niet in de lijstjes. 

SIERTEELT TOP 10
-COOPERATIE ROYAL FLORAHOLLAND U.A. - AALSMEER - 
€4.551.762,00 
-FLEURAMETZ B.V. - HONSELERSDIJK - €2.068.392,00
-HILVERDA DE BOER B.V. - DE KWAKEL - €1.507.278,00 
-OZ EXPORT B.V. - DE KWAKEL - €1.479.522
-BLOEMENGR A. HEEMSKERK AZN. B.V. - RIJNSBURG - €1.440.570,00
-ENIGMA FLOWERS TRADING B.V. - HONSELERSDIJK - 
€1.054.311
-NOVIFLORA HOLLAND B.V. - HONSELERSDIJK - €797.766,00
-V.O.F. BUNNIK PLANTS - BLEISWIJK - €760.674,00  
-CELDOMY B.V. - HONSELERSDIJK - €728.886,0
-R. EN M. HENDRIKS B.V. (OPTIFLOR) - MONSTER - €703.014,00

VOEDINGSTUINBOUW/AANVERWANT/OVERIG
-CHRYSAL INTERNATIONAL B.V. - NAARDEN - €1.022.571,00
-SOLIDUS SOLUTIONS BOARD B.V. - BAD NIEUWESCHANS - 
€964.812,00
-IP HANDLERS B.V. - AALSMEER - €904.077,00
-DELPHY B.V. - WAGENINGEN - €524.514,0
-DILLEWIJN ZWAPAK B.V. - AMSTELVEEN - €523.794,00 
-INTRATUIN HALSTEREN B.V. - HALSTEREN - €504.444,00
-VAN DIJCK GROENTEPRODUCTIES B.V. - AMERICA - 
€417.861,00
-EASYFAIRS OPERATIONS NEDERLAND B.V. - GORINCHEM - 
€382.056  
-KOENPACK B.V. - AMSTELVEEN - €355.710,0 
-SORMAC B.V. - VENLO - €318.327 

TOELEVERANCIERS TOP 10 -  meer hier
-PRIVA B.V. - DE LIER - €1.344.087,0
-DALSEM B.V. - DEN HOORN ZH - €955.944,00
-KASSEN - VERWARMINGSINDUSTRIE GAKON B.V. - 
WATERINGEN - €633.183,00
-BRINKMAN AGRO B.V. - S-GRAVENZANDE - €600.063,00 
-BOAL B.V. - DE LIER - €529.746,00  
-CODEMA NEDERLAND B.V. - BERGSCHENHOEK - €506.649,00
-VAN DER HOEVEN HORTICULTURAL PROJECTS B.V. - DEN HOORN ZH - €504.075,00
-ENTHOVEN ELEKTRA B.V. - DEN HOORN ZH - €398.004,0
-B-E DE LIER B.V. - BERGSCHENHOEK - €390.459,0
-BOSMAN VAN ZAAL B.V. - AALSMEER - €390.252

Bekijk hier de hele lijst met aanvragers in de NOW 1.0.

Voor meer informatie:
ABAB Accountants en Adviseurs 
www.abab.nl
info@abab.nl 

Mike Aldewereld
mike.aldewereld@abab.nl 

Flynth accountants en adviseurs
www.flynth.nl
info@flynth.nl

Claudia de Ruiter
claudia.deruiter@flynth.nl