Tholen - Gisteren kwam er al weer een groot aandeel rozen uit Ethiopië en vandaag zit de aanvoer weer ongeveer het op normale niveau, vertelt Guido Vollebregt, Product Manager voor de rozen bij Royal FloraHolland. Ook vanuit Kenia verwachten ze deze week weer meer rozen op de klok.

Ethiopië
De situatie in Ethiopië lijkt enigszins wat gekalmeerd te zijn. "Door de hevige protesten en wegblokkades konden er geen bloemen naar het vliegveld worden gebracht en konden de werknemers niet naar de farms. Sinds vrijdag is het wat rustiger en konden de activiteiten op de farm weer opgepakt worden."

Kenia
Ook vanuit Kenia kwam er niet zoveel product de afgelopen week. "Vorige week was de aanvoer 60% ten opzichte van de aanvoer van wat de kweker zou kunnen sturen wanneer zij 100% in productie zouden zijn." Volgens Vollebregt is de oorzaak van de lage aanvoer een combinatie van een aantal factoren. "De productie was lager door het slechte weer, de transportkosten zijn nog hoog - niet zo hoog als dat ze zijn geweest, maar nog steeds hoog - en de capaciteit in de vliegtuigen is nog niet als voorheen, zoals voor de corona."

Voor deze week zijn de aantallen wel weer wat hoger. "Dit komt voornamelijk omdat ze weer wat meer product hebben en dit kunnen vervoeren."

Komende weken
Het is de tijd van de zomervakanties en traditioneel gezien is de vraag naar rozen en bloemen in zijn algemeenheid laag. Maar hoe zal het dit jaar zijn? "Door de Corona, blijven meer mensen thuis en we verwachten en hopen dan ook dit de vraag naar bloemen positief zal beïnvloeden. Maar dat zal de komende weken allemaal nog blijken."

Impact corona
Terugkijkend op de afgelopen weken merkt Vollebregt dat de impact van Corona op de rozenkwekers, voornamelijk de Nederlandse en Ethiopische rozenkwekers minder heftig is dan aanvankelijk gedacht. "Door de mindere aanvoer uit Kenia waren de prijzen op de klok hoger en hebben de Nederlandse en Ethiopische kwekers daardoor goed gedraaid. In tegenstelling tot de Keniaanse kwekers hebben de Ethiopische kwekers geen last gehad van transport problemen."

Voor meer informatie: 
Royal FloraHolland
Guido Vollebregt, Product Manager voor de rozen bij FloraHolland (Nationaal en internationaal)
Email: guidovollebregt@royalfloraholland.com 
www.royalfloraholland.com