Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
komst burgerwoning terecht afgewezen

Nog even wachten op concrete plannen met glastuinbouwgebied Zuidplaspolder

Tholen - Volgens de aanvrager van een bestemmingsplanwijziging om een burgerwoning in de Zuidplaspolder te realiseren, heeft het glastuinbouwgebied aldaar 'zijn langste tijd gehad'. Toch stemde de gemeente niet in met het verzoek, tot onvrede van de aanvrager. Nu heeft de Raad van State gisteren beslist dat de aanvraag terecht is afgewezen.

Niet onwelwillend tegen woningbouw, maar wel te vroeg
Volgens de aanvrager zou blijken uit een bidbook uit 2017 dat woningbouw aan de Zuidelijke Dwarsweg in Zevenhuizen mogelijk was en dat het glastuinbouwgebied aldaar geen glastuinbouwgebied meer was. 


Luchtfoto (deel) Zuidelijke Dwarsweg via Google Maps

De gemeente deed daarna navraag bij de Provincie. Zij geven de gemeente gelijk. Een bestemmingsplanwijziging is niet wenselijk en voor ontheffing ontbreekt het maatschappelijk belang.

Helemaal onwelwillend staat de gemeente niet tegen woningbouw in het gebied, al wil de raad niet vooruitlopen op de ontwikkelingen in de Zuidplaspolder. Het is namelijk nog niet helder hoe dit vorm gaat krijgen, stellen zij.

Geen toezegging gedaan
Aanvrager voerde verder aan dat er sprake is geweest van een toezegging en beroept zich op het vertrouwensbeginsel. De raad ontkent dat er een toezegging is gedaan.

Volgens de Raad van State is er sinds 2013 wel uitvoerig contact geweest tussen aanvrager en gemeente, waarbij zowel een bedrijfswoning (minder problematisch voor verdere glastuinbouwontwikkeling) als een burgerwoning werden besproken. Een toezegging is er echter nooit gedaan, dus faalt het betoog.

Verdere ontwikkeling afwachten
Conclusie: (voorlopig) geen burgerwoning in het gebied, totdat de gemeente duidelijker heeft hoe e.e.a. vorm gaat krijgen. Dat er de komende jaren ontwikkelingen gaan plaats vinden op glastuinbouwgebied in de Zuidplaspolder, dat moge echter duidelijk zijn. Om uitbreiding in de glastuinbouw mogelijk te maken, wordt naar het energienetwerk gekeken. 

Lees hier de hele uitspraak.