Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cropex: 15 teeltadviseurs samen sterker

Cropex is een samenwerking tussen 15 onafhankelijke teeltadviseurs. "Bijna iedereen van ons heeft een eigen teeltbedrijf gehad, dus we hebben veel gevoel voor de gewassen en de bedrijfsvoering", zegt Willem Valstar van StarGrow Consultancy. "Dat helpt bij het geven van praktisch advies aan tuinbouwondernemers."

Samenwerking
Bij Cropex bespreken en delen de adviseurs kennis, wat betekent dat een klant altijd advies krijgt van een specialist, vertelt Willem. Het bedrijf geeft advies over alles wat met de teelt te maken heeft, zoals klimaatbeheersing, water, meststoffen en nieuwbouw, bijvoorbeeld hoe de technische installaties optimaal ingericht kunnen worden.

De adviseurs weten ook de weg in het arbeidsproces, bijvoorbeeld waar een teler rekening mee moet houden bij het aannemen van mensen. Sommige collega's hebben ook ervaring met het maken van organisatiestructuren van bedrijven.

"Dat is het mooie van samenwerking, we hebben mensen met specifieke expertise. Bijvoorbeeld plantfysiologie, belichting, bemesting, kortom wij kunnen klanten voorzien van specifieke kennis. Een van de adviseurs is gespecialiseerd in het maken van groeimodellen, een ander heeft nauw contact met verschillende universiteiten.

Teeltadvies
Het belangrijkste is echter het teeltadvies. Meestal voor tomaat, paprika, komkommer, aubergine, kruiden en bladgroenten. Het team werkt, naast een stevige basis in de Benelux, over de hele wereld. "Door de coronacrisis hebben we ons 'advies van veraf' onvermijdelijk nog verder moeten ontwikkelen. We hebben rekenmodellen, en kunnen inbellen op de klimaatcomputers van klanten."

"Er is ook een groeiende vraag naar geïntegreerde teelt, op veel plaatsen zijn er problemen met plagen en ziekten. Dan moeten bijvoorbeeld de ramen worden aangepast, of moet er worden geïnvesteerd in andere oplossingen."

Mensen vinden het overal belangrijk om hoogwaardige, residuvrije producten te kunnen leveren, ziet Willem. "De vraag naar gezond, vers voedsel neemt toe. Wij zijn ook nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de autonome teelt. De teeltkennis in andere landen ligt vaak op een lager niveau dan in West-Europa en dat kan geholpen worden met autonome teelt. De ervaren teler in West-Europa kan met autonome teelt echter ook zijn product naar een hoger niveau tillen."

Voor meer informatie:
Willem Valstar
Cropex Group
[email protected]
www.cropexgroup.com

Publicatiedatum: