Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"eerste trials met zero-spraying beleid"

Impressie International Rose Trials in Nyon

88 variëteiten van 27 veredelaars uit 13 verschillende landen namen deel aan de eerste International Rose Trials in Nyon, Zwitserland, op 20 juni. Het bijzondere aan deze proef is dat een 'zero spraying' beleid gehanteerd wordt. "En de resultaten zijn prachtig," zo oordeelt de organisatie. In de proeven konden de veredelaars in drie categorieën meedoen; T. Hybride, trosrozen en kleinbloemige rozen.

Overzicht van de aanplanting van de edities 2020 (rechts) en 2021 (links)

De trials staan open voor alle rozenveredelaars en hebben tot doel nieuwe rozen te promoten. Aan de proeven hebben 27 veredelaars uit 13 verschillende landen deelgenomen. De veredelaars kwamen uit: Duitsland, België, Canada, China, Denemarken, Spanje, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Polen en Zwitserland. 

De jury evalueert de rassen.

Milieuvriendelijk en duurzaam karakter
De trials zijn georganiseerd door de verenigingen Les Amis de la rose de Nyon, de Société Romande des Amis des Roses et de l'Horticulture en de Espaces verts et forêts de la Ville de Nyon, met steun van de World Federation of Rose Societies.

Henrianne de Briey, voorzitter van de World Federation of Rose Societies (WFRS) en Muriel Siki, lid van de internationale jury

Procedure
De ontwikkeling van de rozen is tussen mei 2019 en juni 2020 zeven keer beoordeeld door een vaste jury van 8 specialisten in de tuinrozenteelt. Bij elk bezoek werden punten toegekend op basis van een tabel opgesteld door de World Federation of Rose Societies (30 punten voor de vegetatie, 30 punten voor het uiterlijk van de bloemen, 30 punten voor natuurlijke weerstand tegen ziekten en plagen, 10 punten voor de geur).

Op de dag van de beoordeling, dit jaar op 20 juni, heeft een internationale jury van 22 personen de ingezonden rassen beoordeeld.

2021 Editie
In de editie van 2021 zullen 26 veredelaars uit 11 landen (Duitsland, Engeland, België, Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en de Verenigde Staten) en 90 rassen concurreren.

Foto- en videocredits: Michel Perret

Voor meer informatie
Nyon Rose Trials
www.nyon.ch
www.larn.ch
www.srarh.ch

Publicatiedatum: