spectaculaire cijfers & prijzen RFH

Driewerf hoera voor de bloemen- en plantenverkoop

Tholen - De afgelopen maand kostte een troschrysant op de klokken van FloraHolland gemiddeld 41 cent. En dat is, flauw gerijmd, ongekend. Een zogenaamde pluiser werd afgeslagen op 48 cent, wat ook meer dan een verdubbeling is t.o.v. juni vorig jaar. Gerechtigheid voor de telers dus, die het in de eerste weken van de coronacrisis bijzonder heftig voor de kiezen kregen.


"Over compleet uit je bol gaan" gesproken.

Maar sowieso was juni geen gekke maand. De meeste bloemen werden zeer netjes afgeslagen, gemiddeld op meer dan een kwart hoger t.o.v. dezelfde maand vorig jaar. En niet alleen de snijbloemen, óók de potplanten kenden een goede maand, met praktisch niet een productgroep dat ondermaats presteerde. Ook hier kwam de gemiddelde prijs maar liefst 22,5% hoger uit, hoewel men hier ook flink meer stuks verkocht. De omzet steeg gemiddeld met ruim 50% (!).

En waar een ongeluk nooit alleen komt, geldt dat kennelijk ook voor het omgekeerde. Waar voor de kamerplanten kosten en baten nog min of meer tegen elkaar zijn weg te strepen, werd in de tuinplanten de afgelopen maand echt feest gevierd. Gemiddeld 7,3% meer stuks werden gemiddeld voor 44,4% hogere prijzen verkocht. Het maakte eigenlijk niet uit wat er uit de kas kwam, lavendel of anjers, roosjes of geraniums, alles werd voor spectaculaire prijzen afgeslagen.

Surreëel is misschien niet het goede woord - knaken zijn knaken, niet speciaal het domein van de poëzie - maar ongekend zijn de cijfers van afgelopen maanden absoluut. Er zullen er nog maar weinig rondlopen die zich grotere uitschieters, zowel naar boven als naar beneden, zullen kunnen herinneren. In de woorden van Jaco van Dijk (van Van Dijk Potplanten uit Pijnacker-Nootdorp): "Wat je nu ziet, is bizar."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.