Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

59e Internationale Rozenkeuring in Kortrijk

Eind juni staat de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. Jaarlijks organiseren de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro er de Internationale Rozenkeuring. Door de verspreiding van het coronavirus kon de prijskamp van 2020 niet doorgaan zoals gepland. Enkel de leden van de permanente jury beoordeelden de rozen. Zo kreeg de kweker van de best presterende nieuwe roos op 26 juni alsnog de 59e ereprijs ‘Gouden Roos’. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin deze zomer gratis bezoeken.

De Gouden Roos van 2020, de Rose D'or van veredelaar Rosa Mundo 

Tijdens het laatste weekend van juni gaat een internationale jury van rozenkenners doorgaans op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. Zestien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland) waagden dit jaar hun kans in de Internationale Rozenkeuring in Kortrijk. Alle selecteurs brachten zo maar liefst 87 rozen samen.

Aangepaste keuring door corona
Dit jaar moesten de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de maatregelen naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus in acht nemen. Ze volgden de ontwikkelingen op de voet. "In onderling overleg beslisten we eind mei om de internationale jury niet samen te brengen en de keuring over te laten aan de permanente jury", vertelt Kathleen Storme van Inagro. Daarmee volgden ze het voorbeeld van heel wat andere rozentuinen in Europa. De uitslag van 2020 is dan ook gebaseerd op zes beoordelingen van de permanente jury, verspreid over twee teeltjaren.

“De leden van de permanente jury voerden de keuring uit volgens de gebruikelijke procedure. Technisch verliep de beoordeling dus zoals gewoonlijk”, klinkt het. Zo kregen de kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten op vrijdag 26 juni alsnog een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”. De organisatoren hopen dat de Internationale Rozenkeuring volgend jaar opnieuw in normale omstandigheden kan plaatsvinden.

Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. De rozen worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en krijgen dus geen behandeling tegen ziekten. De juryleden spreken zich uit over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten gaan naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen.

Varianten die in de prijzen vielen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. Dit jaar vormden de weersomstandigheden een grote uitdaging. “Al zeer vroeg in het seizoen kregen de rozen te kampen met droogte. In volle bloei moesten ze dan weer veel water slikken”, legt Kathleen Storme uit. “Dergelijke weersomstandigheden zijn een voedingsbodem voor ziektes. De sterke, resistente rozen hebben zich dan ook ten volle bewezen.”

Klik hier voor de uitslag van de Internationale Rozenkeuring 2020. Een overzicht van de deelnemende rozen vindt u hier.

Objectieve maatstaf
Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.

Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
Nieuwsgierigen kunnen de rozen deze zomer zelf bekijken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus.

Belangstellenden die meer willen weten over rozen, kunnen de bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of [email protected]. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids (reservatie via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk). Het is daarbij wel noodzakelijk om de maatregelen van de federale overheid naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus te respecteren.

bron: Inagro

Publicatiedatum: