Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tot op wel 500 meter afstand apparatuur storingsvrij bedienen in de kas

Met het groter worden van kassen, neemt het belang van een goed werkende industriële afstandsbediening toe. Het frame van de kas mag geen belemmering zijn en de meest uitgebreide machines moeten veilig bestuurd kunnen worden.

De nieuwe, modulaire Tele Radio Panther R23 ontvanger met PLd veiligheid, komt hieraan tegemoet. In de behuizing is ruimte voor extra voorzieningen zoals meer in- en outputs zonder belemmering voor de veiligheid gerelateerde functies, zoals de gecertificeerde noodstop, legt KeesJan van der Elst, Directeur van Tele Radio Benelux uit.

KeesJan introduceert namens Tele Radio de nieuwe ontvanger. “Tele Radio is wereldwijd leverancier van draadloze besturingssystemen en opgericht in 1955. Ondanks al onze ervaring is het gebruik van een zender in de glastuinbouw een uitdaging”, vertelt KeesJan.

Het frame van de kas werkt als een stoorzender voor signalen. "Ons Panther systeem haalt in kassen een bereik tot wel 500 meter. Dit bereik hebben wij getest."

Hoge frequentie 2,4 GHz
In het open veld is een bereik tot wel 700 meter mogelijk. “Dit alles door de 2,4 gigahertz frequentie die wij gebruiken in de Panther serie en de technieken die storingen zo veel mogelijk uitsluiten. De hoge frequentie zorgt ervoor dat het signaal minder weerkaatst.”

De hele Panther serie, van eenvoudige handzenders tot grotere zenders met een actieve noodstop en verschillende ontvangers, werkt met deze vergunningsvrije frequentie.  

Het gebruik
De Tele Radio Panther-afstandsbedieningen zijn breed inzetbaar aldus KeesJan. “Pompen, deuren, irrigatiesystemen en lopende banden kunnen moeiteloos draadloos worden bediend. De bediening is, op bestaande apparaten, ook achteraf te monteren en programmeren.”

Voor toepassingen waar de kans op letsel groot is, is een systeem met een gecertificeerde noodstop op de zender aan te bevelen. “Dit is het geval bij de Panther PLd zender (PN-T19-2) en de daarbij goed passende nieuwe R23 PLd ontvanger.”   

De R23 ontvanger is modulair
De modulaire Panther PLd ontvanger R23 is sinds dit voorjaar op de markt. Modulair betekent dat de behuizing van de ontvanger een elektronisch basisbord bevat waarop naar wens uitbreidingen zijn te plaatsen, legt KeesJan uit. “Voor meer functionaliteit hoeft de klant dus niet naar een andere, duurdere ontvanger over te schakelen."

De R23 is uit te breiden met extra relais, verschillende veldbusprotocollen, extra ingangen, analoge uitgangen en zelfs extra radio-communicatie-opties om de onderlinge communicatie tussen ontvangers mogelijk te maken. Er kunnen maximaal drie uitbreidingen worden geïnstalleerd. 

Veiligheid
Alle Tele Radio Panther-systemen voor afstandsbediening zijn robuust, beschermd tegen vloeistoffen en extreme temperaturen, verzekert KeesJan. "De ingebouwde technieken zorgen voor een storingsvrije ontvangst en diverse beveiligingen voorkomen dat de zender ongewenst kan worden gebruikt. Met een actieve noodstop is er een constante, actieve verbinding tussen de zender en de ontvanger op machines waardoor de bestuurder deze, in geval van nood, altijd kan stilzetten."

De Panther PLd zender en de Panther R23 ontvanger zijn bovendien extern gecertificeerd op deze noodstopfunctie volgens EN 13849-1: 2015 Categorie 3 Performance Level ‘d’. Het systeem bestaat uit 4-draads veiligheid, via dubbele aansluitingen aan elk uiteinde van de stoprelais.

Net als bij veel andere Tele Radio producten is de certificering extern uitgevoerd door een onafhankelijke keuringsinstantie (Notified Body – NoBo) volgens EU-richtlijnen. De veiligheid is dus altijd gegarandeerd.

De R23 ontvanger is uitwisselbaar met alle Panther-zenders, weet KeesJan. Wel stipt hij aan dat voor het bereiken van een compleet PLd-veiligheidssysteem een PLd gecertificeerde zender zoals de Panther PLd PN-T19-2 moet worden gebruikt.

Zelf programmeren   
De Panther systemen zijn door de gebruiker zelf te programmeren via USB, volgens KeesJan. "Hierdoor is het systeem goed af te stemmen op de wensen van de klant. En in het geval van vragen of problemen kan de klant natuurlijk altijd contact opnemen met onze technische dienst."

De R23 heeft bovendien als mogelijkheid om allerlei functionaliteit te programmeren zonder dat dit invloed heeft op de veiligheidsfuncties, zoals de gecertificeerde noodstop. "Deze zogenaamde ‘FunctionBlocks’ zijn een innovatieve, praktische en snelle manier om Tele Radio-producten te programmeren. Dit past in het streven van Tele Radio naar veilige, slimme en robuuste oplossingen voor industriële radiografische besturing” besluit KeesJan van der Elst.

Voor meer informatie:
Tele Radio
[email protected]
www.teleradio.nl