Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
internationale klantenkring en distributierechten verkocht

Bol Peat koopt Shakti Cocos

Bol Peat heeft de operationele activiteiten van Shakti Cocos BV overgenomen. Met ingang van 1 juni 2020 heeft Shakti Cocos de exclusieve internationale distributierechten en het bestaande klantenbestand overgedragen aan de Nederlandse handelsonderneming. De overeenkomst omvat tevens de overname van het merk Shakti Cocos® en het octrooi voor het gebufferde kokosproduct Shakti Amla® , inclusief de merkrechten van Bol Peat. In het kader van deze overname is ook de product- en accountmanager Jack van Batenburg overgestapt naar Bol Peat.

Bol Peat, een dochteronderneming van de Klasmann-Deilmann Groep, is al tientallen jaren gespecialiseerd in de wereldwijde handel in grondstoffen voor de substraatindustrie. De productgroepen met de hoogste omzet tot nu toe waren veenproducten en houtvezels. "De bijzonder hoogwaardige kokosproducten van Shakti Cocos ronden ons portfolio verder af en zullen op grote belangstelling van onze klanten kunnen rekenen," aldus Ted Vollebregt, directeur van Bol Peat. "Tegelijkertijd zal Jack van Batenburg ervoor zorgen dat het bestaande klantenbestand van Shakti Cocos volledig wordt ondersteund en als vanouds wordt bevoorraad."

Coir Crush (0-15 mm; 0-7 mm; 7-15 mm; 1-7 mm) bestaat uit grovere kwaliteiten kokosgruis waaruit fijne deeltjes zijn verwijderd door middel van een zeefproces. Kokoscrush verhoogt de luchtcapaciteit en de drainage van groeimedia. Afhankelijk van de hoeveelheid kokoscrush in een substraat kan de luchtcapaciteit met 10 tot 40% worden verhoogd.

Traceerbaar en gecertificeerd
Shakti Cocos onderscheidt zich van andere leveranciers in dit grondstofsegment door kwaliteitskenmerken, certificering volgens de gerenommeerde RHP-normen, strak georganiseerde productie met lokale partnerbedrijven en de mogelijkheid om maatwerk te leveren. "Het was voor ons ook belangrijk dat Shakti Cocos gecertificeerd is volgens de internationaal erkende SA8000-standaard voor maatschappelijk verantwoord werken in de productiefaciliteiten," zegt Vollebregt. "Op deze manier ondersteunt Shakti Cocos de duurzame doelstellingen van onze groep van bedrijven."

Daarnaast wordt de productie van Shakti Cocos in India en Sri Lanka gekenmerkt door het feit dat alle kokosproducten traceerbaar zijn vanaf de ontvangst van de grondstoffen tot aan de levering aan de klant. De kokosgrondstoffen worden opgeslagen in bunkers om hun fysieke stabiliteit te verhogen en tegelijkertijd besmetting te voorkomen.

Tijdens de verdere verwerking worden verschillende behandelmethoden zoals wassen, bufferen en de gepatenteerde Shakti Amla-behandeling gebruikt, voordat de afgewerkte kokosproducten weer op betonvloeren worden gelegd om te drogen.

Tot slot zijn er verschillende mogelijkheden om te sorteren, te mengen en te verpakken. "Er wordt veel belang gehecht aan een milieuvriendelijk afvalwaterbeheer," bevestigt Vollebregt. "Gebruikt water wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt in onze eigen kokosproductie of in de landbouw."

Een groot deel van de schil bestaat uit kokosvezels die voornamelijk worden gebruikt in producten als matten, bezems en matrassen. Het snijden van de vezels maakt het mogelijk om deze te gebruiken in substraten. Kokosvezels verbeteren het watertransport in het groeimedium. Dit geldt zowel voor het transport van boven naar beneden voor een betere afwatering als voor het transport van beneden naar boven voor een betere capillariteit van het water, bijvoorbeeld in eb- en vloedsystemen of op irrigatiematten.

Lage pH
Het bereiden, mengen en verpakken van de grondstoffen gebeurt volgens de specificaties van de individuele klant. Hiervoor zijn onder andere kokosvezel, kokoscrush en kokoschips beschikbaar, die in verschillende fracties zijn gezeefd. Om de door de klant gewenste fysische eigenschappen te bereiken, worden bepaalde kokosproducten doelgericht gemengd. Veel voorkomende verpakkingseenheden zijn 5 kg blokken, Easyfill zakken en Growbags. Bovendien worden ook op maat gemaakte producten geproduceerd die precies passen in de teeltbakken van het betreffende tuinbouwbedrijf.

Het gepatenteerde kokosproduct Shakti Amla kenmerkt zich door een constant lage pH-waarde en biedt de kwekerijen daarmee een uniek extra voordeel. De vaak fluctuerende pH-waarden van kokosproducten worden door het Shakti Amla-proces gestabiliseerd, waardoor de start van de groei en de daaropvolgende bemesting van de gewassen wordt vereenvoudigd.

Ted Vollebregt, directeur van Bol Peat

Groter aandeel alternatieven voor veen in substraat
"Het feit dat Shakti Cocos en Bol Peat nu nauw samenwerken is een geweldige ontwikkeling voor beide bedrijven," zegt Jos van der Gaag, eigenaar van Shakti Cocos. "Bol Peat heeft een wereldwijde reputatie op het gebied van hoogwaardige grondstoffen voor de substraatproductie. Daarom passen onze producten ook heel goed in het assortiment van onze nieuwe partner. Shakti Cocos kan zich nu richten op de eigen kerncompetenties op het gebied van productie en uitgebreide kwaliteitsborging in India en Sri Lanka. Deze samenwerking is een win-win situatie, ook voor onze klanten, die in de toekomst nog meer gerichte ondersteuning zullen krijgen."

"De producten van Shakti Cocos vormen de optimale basis voor een gezonde groei van tal van gewassen en zijn uitstekend geschikt als aanvulling op tal van substraatmengsels," aldus Vollebregt. "Ze ondersteunen ook de doelstelling van een duurzame ontwikkeling van de internationale substraatindustrie, die onder andere moet worden bereikt door het aandeel van alternatieve bestanddelen in de groeimedia te vergroten."

Voor meer informatie:
Bol Peat B.V.
Jack van Batenburg
06-54221977
[email protected]
www.bolpeat.nl

Publicatiedatum: