voorzichtig herstel van bloemen- en plantenexport in mei

Handel loopt cumulatief 500 miljoen euro mis in tweede kwartaal

Ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar liep de handel in mei 59 miljoen euro mis. In maart was dit 199 miljoen, in april 242 miljoen. Cumulatief komt dit uit op 500 miljoen. Bovendien, zo ziet Floridata, zijn de betalingsachterstanden over het tweede kwartaal flink opgelopen, waardoor handelsbedrijven (voor nog eens) 500 miljoen euro hebben uitstaan.

De export van bloemen en planten kromp in mei met 8% naar 671 miljoen euro. Planten lieten in mei een ware opleving zien met een groei van 7%, terwijl snijbloemen achterbleven met een krimp van 19%. Vooral hoge luchtvrachtkosten vormen een obstakel voor de import van snijbloemen uit Afrika en Zuid-Amerika. ‘Het voorzichtige herstel biedt perspectief voor de komende maanden’, stelt directeur Matthijs Mesken van de VGB. In maart (-32%) en april (-38%) boekte de handel fors lagere exportomzetten.

In onderstaande video geven Floridata en VGB nadere duiding bij de cijfers. Men gaat in op de impact van de coronacrisis op de (1) exportwaarde per land (2) misgelopen exportwaarde tot en mei en (3) openstaande posten bij buitenlandse afnemers.

bron: VGB / Floridata


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven