‘’Bedrijfskoppeling oplossing voor ODE-maatregel’’

De tarieven voor de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) zijn omhooggegaan. Bedrijven dragen sinds 1 januari 2020 meer bij aan de ODE dan particuliere verbruikers. Daarom gaan bedrijven vanaf 2020 meer bijdragen aan de ODE dan particuliere verbruikers. Hun bijdrage wordt twee derde deel, in plaats van de helft nu.

Villa Gerbera/Villa Curcuma te Honselersdijk zochten in het kader van bovengenoemde maatregel naar een oplossing om de gasconsumptie zoveel als mogelijk af te vlakken en de energiestromen van beide tuinen te optimaliseren. Op de kwekerij Villa Curcuma staat een WKK installatie die op gezette tijden meer dan voldoende warmte produceert terwijl bij Villa Gerbera nog wel eens de ketel bij sprong om aan de warmtebehoefte van Villa Gerbera te kunnen voldoen.

Samen met Calor Holland werd het plan tot een bedrijfskoppeling uitgewerkt. Buiten de integratie van de twee principeschema’s werden diverse technische oplossingen bekeken. Gekozen werd om de koppeling zonder de inzet van een warmtewisselaar uit te voeren waarbij speciale aandacht gegeven is aan de expansie-installatie daar een verticale warmteopslagtank met een horizontale warmteopslagtank gekoppeld werden. Tevens moest men kunnen doordraaien met de WKK gedurende de installatiewerkzaamheden.

Kwekerij Villa Gerbera en kwekerij Villa Curcuma, beide eigendom van André en zoon Mike Zuidgeest zijn lid van de telersvereniging Summit Gerbera en lid van verkooporganisatie Decorum voor zowel de verkoop van de gerbera’s alsook de verkoop van de Curcuma’s.

 

Voor meer informatie:
Calor Holland B.V.
www.calorholland.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven