Veilingmeester Amerik de Best, Royal FloraHolland

Alstroemeria's doen het goed op de veilingklok

Het was één van de eerste productgroepen waarvoor de aanvoerregeling van Royal FloraHolland is gestopt en tot nu toe presteert deze groep goed op de klok; de alstroemeria. De afgelopen weken waren de vraag en de prijzen op de klok goed. Al met al lijkt het erop dat deze productgroep één van de producten is die het minst heeft geleden onder de Covid-19situatie. Zo stelt Amerik de Best, veilingmeester in Aalsmeer.

Na enkele jaren als veilingmeester op de rozenklokken in Rijnsburg te zijn geweest, is Amerik vorig jaar van locatie en productgroep gewisseld. Nu is hij veilingmeester bij de alstroemeria's in Aalsmeer - en is hij zeer tevreden over de prestaties van de alstroemeria's in de afgelopen weken.

Nieuwe aanvoerregeling gestopt
"Vanaf dinsdag 24 maart 2020 was er een tijdelijke nieuwe aanvoerregeling van kracht," legt De Best uit. "Voor elke productgroep A2- en B-kwaliteit mochten geen bloemen en planten meer geleverd worden. Bovendien kon slechts een percentage van de bloemen op de veiling worden aangevoerd. Hierdoor namen de aantallen iets af, maar omdat de vraag naar alstroemeria's sterk was, was het één van de eerste productgroepen waarvoor de nieuwe aanvoerregeling op 29 april afliep."

En sindsdien zijn zowel het aanbod, de vraag als de prijzen gestegen. De belangrijkste markt voor de alstroemeria is Europa, met name Duitsland, maar er komen steeds meer klanten uit de grote Oost-Europese landen die weer op de klok beginnen te kopen. En met positieve resultaten wat betreft de prijzen. "De gemiddelde prijs is min of meer gelijk aan die van vorig jaar en voor verschillende soorten is hij zelfs hoger dan vorig jaar."

Van waar deze hoge vraag?
De alstroemeria lijkt een product te zijn waar op dit moment veel vraag naar is, maar wat zou de reden kunnen zijn? De Best: "In deze productgroep heb ik maar één jaar ervaring, maar het lijkt erop dat het lange vaasleven wordt gewaardeerd en aangezien er de laatste weken een tekort aan rozen op de klok was, was het misschien ook zo dat sommigen het als alternatief namen en er blij mee waren. Naast het vaasleven is er een breed scala aan soorten en het werkt heel goed in boeketten, dus het is een veelzijdig product."

Logistieke uitdagingen voor Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse telers
Hoewel de prijzen op de klok op een vergelijkbaar niveau liggen als vorig jaar, zijn de bedragen nog steeds iets lager. Volgens De Best is de belangrijkste reden hiervoor de logistieke uitdagingen waar de telers in Afrika en Zuid-Amerika mee te maken hebben. "Net als bij de rozen zien we dat de telers die alstroemeria's in Kenia en Colombia telen, te kampen hebben met een gebrek aan luchtvrachtcapaciteit voor de zendingen naar Nederland."

Goede hoop voor de komende week
Volgens De Best was de afgelopen week een zeer goede week en hij heeft nog hogere verwachtingen voor de komende. "Het wordt wat kouder en dat is altijd beter voor de handel dan het warme, zonnige weer."

Voor meer informatie:
Amerik de Best
Royal FloraHolland
amerikdebest@royalfloraholland.com
www.royalfloraholland.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.