Bab Star

Bloemist is spekkoper Moederdag

Tholen - Even kon de consument bij de bloemist voor een habbekrats bossen tulpen, rozen en zo ongeveer al het andere kopen. Maar dat was maar even. Daarna, de gehele afgelopen maand, heeft deze, offline maar zeker ook online, uitstekend zaken gedaan. “De afgelopen weken waren we erg druk en deze week was echt extreem.”


Bab Star met in de hand zgn. 'kangoeroepoten'

Dat zegt Bab Star, bloemengroothandelaar en leverancier aan voornamelijk de Nederlandse bloemist. In weerwil van alle corona-maatregelen, in weerwil ook van alle stalletjes langs de weg en van allerhande uitdeelacties en webshops die de afgelopen tijd als paddenstoelen uit de grond schoten, verkocht hij de afgelopen dagen zijn voorraad in no time leeg. “Dat het zo hard gaat is echt uniek en heb ik nog nooit meegemaakt”.

Dat bevestigt het beeld dat VBW, grote online verkopers als Bloomon en Topbloemen (die verwachten een driedubbele hoeveelheid bloemen te verkopen t.o.v. van Moederdag vorig jaar) en ook door de harde cijfers - zie de geregelde marktupdates van Royal FloraHolland - zelf geschetst wordt. De lockdowns gaan er in steeds meer landen af, waardoor de meeste telers, in vrijwel alle productgroepen, elke week weer een deel van de normale afzet terugpakken.

Kanttekeningen
E.e.a. staat in schril contrast met de Belgische bloemist, welke Bab ook deels belevert. Die heeft het veel lastiger dan zijn Nederlandse collega’s, omdat deze sinds midden maart dicht is en – hoe cynisch wil je het hebben – op 11 mei, één dag na de Moederdag, weer open mag. Terwijl de tuincentra wel open zijn.

E.e.a. staat ook in schril contrast met telers in Afrika. ‘Rozen zijn schreeuwend duur’, kopte de Telegraaf gisteren. Ook hier is het beeld bekend: de Nederlandse rozenkweker, die zijn productie de laatste tijd veelal geremd heeft, profiteert van het goeddeels wegvallen van Afrikaanse aanvoerders, die op zijn beurt te kampen heeft met schreeuwend dure transportprijzen.


"Het product is over de afgelopen jaren zoveel verbeterd", vertelt Bab in deze video waarin hij de kijker meeneemt in zijn assortiment. "Welk product je ook pakt, door steeds betere teelttechnieken en steeds betere veredeling helpen de telers en veredelaars de kwaliteit steeds verder vooruit."

Ná Moederdag
Zoals dat gaat is de handel met gedachten bij de dag van morgen. ‘De grote vraag is hoe de markt eruit zal zien ná de Moederdag’, besluit Bab. Komen we straks in een echte crisis terecht, dan zal de consument de hand op de knip houden . Bovendien moet een bloemist het ook vaak hebben van restaurants, hotels, evenementen, etc. “2020 begon goed, alle parameters stonden op groen, 2020 beloofde het mooiste jaar van de wereld te worden. Nu zijn al die graadmeters - economische gegevens, trends, marktontwikkelingen, kortom alles op basis waarvan je prognoses maakt,  onzeker.”

Voor meer informatie:
Bloemengroothandel Bab Star jr.
https://www.babstar.nl/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven