Afrikaanse roos in de knel door hoge transportkosten

Luchtvracht is bottleneck

Tholen - "Vraag is er wel, maar het aanbod blijft achter". Dat constateert Jan Renting van Optimal Connection, dat Keniaanse en Israëlische bloemen in Nederland verwerkt. Volgens hem zijn de hoge luchtvrachttarieven het knelpunt, waardoor de farms minder bloemen kunnen verschepen.


At Optimal Connection at the Aalsmeer flower auction. 

Hoge vluchttarieven
"Gisteren kregen we 1.300 tot 1.400 trolleys uit Kenia binnen. Normaal gesproken is dat meer dan het dubbele, ongeveer 3.000 tot 4.000 karren. De reden voor het lage aanbod zijn de hoge vluchttarieven, die meer dan verdubbeld zijn. Meestal vliegen er meer passagiersvluchten tussen Kenia en Nederland met bloemen in de buik van het vliegtuig. Maar omdat deze vluchten nu worden geannuleerd en er geen vracht vanuit Nederland naar Kenia wordt verscheept, maken ze een rondreis, waarbij ze eerst van Nederland naar Zuid-Afrika vliegen, dan naar Kenia en dan weer terug naar Nederland. Al met al leidt dit tot hogere kosten." Hoewel de aanvoerregeling van FloraHolland op 29 april is uitgefaseerd, is er dus geen sprake van een toename van het aanbod. 

Moederdag
Op 10 mei, over minder dan 2 weken, wordt in veel Europese landen Moederdag gevierd en men verwacht, ondanks de pandemie, meer vraag naar bloemen. Door het lagere aanbod zal het echter een grote uitdaging worden om alle bestellingen rond te krijgen. "We hebben een grote klant in Duitsland en aangezien alle bloemenwinkels in het land open zijn, hebben we vrij grote orders te vervullen. Omdat het aanbod laag is, werk ik de klok rond om hier zoveel bloemen te krijgen als nodig is". 

Na Moederdag
En na Moederdag? Het is de laatste grote feestdag voordat het 'laagseizoen' aanbreekt. "Hoe zal het vrachtverkeer zich ontwikkelen in de dagen daarop? Zolang de prijzen zo hoog blijven als dat ze nu zijn, zullen telers het nauwelijks willen riskeren op de klokken aan te voeren."

 

Voor meer informatie:
Flower Optimal Connection
Jan Renting, Sales Manager
M: +31 631639122
T: +31 297392200
E: j.renting@optimal-connection.com
www.optimal-connection.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven