Jeroen Ravensbergen, Floritec

Lockdown grote zorg voor Xclusive in Oeganda

Tholen - Floritec is voor de levering van stekmateriaal aangewezen op de productielocatie van haar partner Xclusive in Oeganda. Hoewel men in het land slechts 54 officieel geregistreerde besmettingen kent en er voor zover bekend niemand aan het coronavirus bezweken is*, is de reeds twee weken durende algehele lockdown met nog eens drie weken verlengd. Dat zorgt bij directeur Jeroen Ravensbergen voor hoofdbrekens.


Bereiding en verdeling van voedsel op de farm

Deze lockdown is van een nog verdergaande soort als die bij ons, ook woon-werk verkeer is verboden, vertelt hij. “Onze grootste zorg ligt dan ook bij onze medewerkers. Toen de strenge maatregelen werden aangekondigd, kreeg men welgeteld 1 dag de tijd om te beslissen: blijf ik op de farm of ga ik naar huis. Die keuze was vrij, maar betekent nu dat de mensen nu nog eens drie weken ofwel op de farm ofwel thuis opgesloten zijn. Vooralsnog gaat alles goed, maar er zijn zeker risico’s.”


Het is wat improviseren, maar voor iedereen zijn er matrassen

Een deel van het personeel woont altijd al op de farm. Door handig met de beschikbare ruimten om te springen bivakkeert nu ongeveer 70% van alle medewerkers op het bedrijf. Fatsoenlijke woonomstandigheden zijn volgens Jeroen gewaarborgd. Voor sanitair, zorg en eten is goed gezorgd. Afgelopen weekend werd de Pasen bovendien met een extra feestelijke maaltijd gevierd en werden en worden, voor zover als de omstandigheden dat toestaan, voor alle religieuze gezindten activiteiten georganiseerd.

Maar in is in en out is out, weet Jeroen, en niettegenstaande het feit dat de omgeving hier niet de grote stad maar daarentegen kleine lokale gemeenschappen betreft, wordt er door de autoriteiten redelijk strak op gehandhaafd dat niemand stiekem toch gaat pendelen. “Punt is dat het allemaal niet te lang moet gaan duren. Toen de crisis een paar weken geleden begon, haperde de vraag van onze kant en de logistiek in het algemeen. Dat was even schrikken maar nu wij weer een redelijk stabiele vraag hebben – voor 70 à 80% vindt ons uitgangsmateriaal zijn weg weer naar de reguliere klanten – kunnen wij onze mensen daar ook werk garanderen. Dat is nu belangrijker dan ooit. Er zijn weliswaar minder mensen en het enthousiasme is weliswaar groot, maar het gaat toch om een paar honderd man. Als die niets om handen hebben, is het niet moeilijk voor te stellen hoe dit tot problemen zou kunnen leiden.”

Het primaire probleem, het haperend van de internationale logistiek, is min of meer getackeld. “Het is elk dag een heel gepuzzel en geregel, maar, zo heeft men toch bedacht, de cargo is van te groot belang om zomaar aan zijn lot over te laten. We hebben te stellen met sterk wisselende omstandigheden, met vertragingen, met nieuwe routes en met hogere prijzen, die inderdaad wel tientallen procenten hoger zijn dan voorheen. Maar dit is echter te overzien. Nu ook onze klanten zich goeddeels herpakt hebben, zijn onze zorgen kortom vooral bij onze mensen in Oeganda.”

*cijfers zijn van afgelopen dinsdag

Voor meer informatie:
Floritec Breeding
Van Hemessenkade 7
2481 BG Woubrugge
T: +31 (0) 172 518 963
E: info@floritec.eu
www.floritec.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven