Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telers koppen vroegtijdig om toerist weg te jagen

Tulpenbol is de coronapineut

Tholen - "Het is geen licht genomen besluit, we leveren wel degelijk in op kwaliteit. Koppen we normaal op 100 procent bloei, nu is dat 70 à 80 procent. De bol gaat daarom straks minder opleveren, ik schat zo’n 1000 euro per hectare."

Maar hij kon gewoon niet anders, meent Simon Pennings, tulpentelers in de Bollenstreek. Samen met enkele collega-telers begon hij afgelopen weekend met het vroegtijdig koppen van de bloemen, omdat er, met het oog op de richtlijnen van de overheid geen drukke plekken op te zoeken en afstand te bewaren, te veel mensen waren komen opdraven.

Van de ene kant voelen de telers zich verantwoordelijk voor de gezondheid van het eigen personeel en van die van de bezoekers. Ook willen zij geen platgetrapte velden. Van de andere kant, zo zou je toch ook moeten stellen, is zijn belang de bloembol en de maatschappelijk orde die van de wetshandhaver. “Maar we konden moeilijk anders”, vervolgt Simon, die zich in een soort spagaat gedwongen voelde. “Het was een chaotische situatie. De politie was er met drones en megafoons en wat al niet op uitgetrokken en toch bleven de mensen komen. Bovendien moeten wij er ook bij kunnen, het zou ook voor ons lastig zijn als wegen worden afgezet. Het kost geld, maar we maken op deze manier wel echt een statement. Nu zijn we er in elk geval voor dit jaar gewoon vanaf.”

Het koppen van tulpen gebeurt ieder jaar. Als de tulp voldoende zonlicht heeft gevangen, gaat zijn kop eraf. Via het blad krijgt de tulp dan nog voeding voor de bol, maar het aanmaken van zaad is stopgezet. Sommige tulpen, en dan met name de zwaardere jongens met dunne steeltjes, worden rond deze tijd sowieso getopt, in sommige gevallen zelfs voordat de echte bloei begint. Deze bloemen worden anders ‘topzwaar’, de bloemen kunnen knakken en dat is voor de bol funest.

Niet alles is gekopt, maar wel de velden met de meeste kleurschakeringen. In andere teeltregio’s hoeft men allicht niet dergelijke maatregelen te nemen, het is nu eenmaal een gegeven dat deze regio veel toeristen en dagjesmensen trekt. Dat weet ook Greenport Duin- en Bollenstreek, die afgelopen weekend een bericht deed uitgaan en de mensen, behalve een anderhalve meter waarschuwing, wees op de website Enjoy the Flower Fields. Hierop deelt de sector allemaal video’s van de mooiste velden – en nu ook van het toppen van de bloemen. “Ik zou dan ook die oproep willen herhalen”, besluit Peter. “Zojuist belde radio 538 en deed ik dat ook. Even later lag de website eruit. Nu is dat volgens mij wel weer verholpen en kan men er weer terecht. Het is de moeite er een kijkje te nemen, ze hebben er echt een mooie serie van gemaakt."

 

Publicatiedatum: