Mark Rutte op bezoek bij DLG en Lievaart Expeditie

Tholen – Gisteren bracht Minister-President Mark Rutte een bezoek aan twee transportondernemers in het Westland. Rutte benadrukte bij zijn bezoek het vitale belang van de logistieke sector voor het bevoorraden van de supermarkten en ziekenhuizen maar had ook oog voor de harde klappen die er vallen bij het transport voor horeca en sierteelt.

Vlnr Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland (TLN), Premier Mark Rutte, Jan Willem Lievaart en Rob Voogd

Eén van de twee bedrijven, waar Rutte op bezoek ging, was Lievaart Expeditie waar hij in gesprek ging met Jan Willem Lievaart en Rob Voogd, specialist in het transport van bloemen en planten op Italië. Het bedrijf werd als een van de eersten geraakt door het coronavirus. “Ik heb hem geen hand gegeven hoor, dat mag natuurlijk niet,” vertelt Rob Voogd van Lievaart Expeditie. “Ons werd een hart onder de riem gestoken door de Minister-president. Ons werk naar Italië is dan wel sterk afgenomen we blijven ook niet bij de pakken neerzitten en zoeken actief naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Zo zijn we binnen het bedrijf aan het brainstormen of we rond Moederdag in mei, als de situatie nog altijd niet verbeterd is, ook groupages kunnen rijden voor groenten en fruit naar Italië.”

Voor Lievaart Expeditie was het bezoek van de Premier de kans om hun zorgen te uiten over de situatie. “We wilden graag weten hoelang deze situatie nog kan duren en hoever men wil gaan in het nemen van maatregelen,” vertelt Rob. “Het werd duidelijk dat men er alles aan doet om het coronavirus in te dammen en dat dit de belangrijkste prioriteit is voor de regering.”

Normaal is het rond deze tijd van het jaar de drukste periode bij Lievaart en is het hele wagenpark in gebruik. “Van de 58 auto's die op we op Italie hebben, rijden er nu maar 14,” vertelt Rob. “We doen nu 10-15% van wat we normaal doen rond deze tijd. We doen nu nog vooral transport in Nederland zelf en in Duitsland. Naast het ontbreken van ladingen die naar Italië moeten zitten we ook met chauffeurs die verplicht in quarantaine moeten. Het aantal chauffeurs dat we nu tot onze beschikking hebben zijn 40 man en die kunnen bij ons 25 vrachtwagens bemannen.”

Toch ziet ook Rob dat de samenwerking niet ontbreekt in de sector. “We worden gebeld door collega-transporteurs of we wat voor hun kunnen betekenen om de pieken op te vangen die er waren bij het hamstergedrag. Dat hebben we in maart ook gedaan met een paar ritten naar Zuid-Frankrijk en Zuid-Duitsland om de supermarkten te bevoorraden. Dat zijn echter geen structurele oplossingen maar eenmalige opdrachten. Ik ben ook vooral benieuwd wat de uitwerking gaat zijn op de lange termijn. Ik vrees er namelijk voor dat we straks in een situatie terecht komen waar we voor minder moeten gaan rijden.”

Toch wil Rob zich ook niet blindstaren op het coronavirus. “Natuurlijk, er gaan minder bloemen en planten naar Italië maar het wil niet zeggen dat bloemen en planten helemaal niet worden verkocht. In andere landen zijn de tuincentra nog open. Als we het coronavirus even achterwege laten zagen we ook dat er minder verkoop was in maart omdat het een erg koude maand was. Met het lenteweer van de laatste dagen en met de aanloop naar de Pasen zien we toch weer wat meer verkoop in de sierteelt. Dat heeft ook nog zijn invloed op de marktwerking.”

Voor meer informatie:
Lievaart Expeditie bv.
Jogchem van der Houtweg 84a
2678 HA De Lier
Rob Voogd: Rob.Voogd@lievaartexpeditie.nl 
https://www.lievaartexpeditie.nl/site/nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven