Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aad van den Berg, Delphy:

"Datagedreven teeltmanagement stond al hoog op de agenda"

Tholen - Als teeltadviseur kun je, ondanks Covid-19, veel betekenen in deze tijd. Aad van den Berg, Delphy: "Voor dat onze adviseurs nu de hort(i) op gaan, wordt er eerst afgestemd of ze überhaupt welkom zijn. Meestal is dat geen probleem. Het advies wordt een op een gegeven, meestal dus maar aan 1 à 2 personen.

 

De meesten durven dat wel aan, en als dat niet zo is, is dat eigenlijk ook geen belemmering. De teler en de adviseur kennen elkaar doorgaans al jaren en praten dezelfde taal. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben. Ze vertrouwen elkaar. Die communicatie gaat gewoon goed."

In de sierteelt zijn er nu forse afzetproblemen. Aad geeft aan dat de teeltadviezen deze dagen vaak gaan over het sturen van de snelheid van het gewas. Indien mogelijk wordt het gewas geremd, zodat de productie en oogst vooruitgeschoven wordt. Aad: ”En laten we, alsjeblieft, met z’n allen hopen dat dat voldoende is en de schade beperkt blijft. Koop dus vooral bloemen.”

Datagedreven teeltmanagement
Het stond al hoog op de agenda bij Delphy: de inzet van digitale tools in de teeltadviezen. Aad geeft aan dat het nog meer prioriteit gaat krijgen. Hij verwacht dat we, als maatschappij, veel van deze situatie gaan leren.  Dat houdt ook in dat we het belang van digitalisering nog meer gaan inzien. Aad: ”Op die manier kunnen we de klant optimaal blijven ondersteunen.”

Film
Aad: "Het lijkt of we in een slechte film een van de acteurs zijn. En de film is afgelopen als we er, als maatschappij, mee om kunnen gaan. Ik ben een positief mens; dit gaat over. Hoe erg het nu ook allemaal is. Het is een trieste situatie. Maar laten we niet vergeten dat er nog veel triestere situaties zijn. Die al jaren voortslepen. Maar goed … dat is mijn persoonlijke mening.”

Delphy
Delphy heeft op dit moment ongeveer 60 mensen in het buitenland wonen en werken. Zij zijn vooral werkzaam in Europa (buiten Nederland), China, Japan, Middel-Oosten en Afrika. Bovendien werken nog 10-30 mensen vanuit Nederland in het buitenland om telers te adviseren over hun teeltmethodes. Een hele club international georiënteerde teeltadviseurs dus. De 10-30 Nederlandse teeltbegeleiders zijn overigens allemaal naar huis gehaald door de huidige situatie.

Volgende week zou de halfjaarlijkse international consultants meeting plaatsvinden in Bleiswijk. Deze is afgelast. Aad: "We blijven gewoon skypen en bellen. Dat gaat lukken.”

Voor meer informatie:
Delphy
www.delphy.nl

Publicatiedatum: