& fotoreportage Trade Fair Naaldwijk

Sierteelt beleeft ongekend drama

Tholen - De Trade Fair van afgelopen week bleek een stilte voor de storm. Onheilspellend was het wel, bezoek bleef immers thuis en ook was er beroerd verkocht. Maar, zo dacht men toen nog, zo'n vaart als in China of Italië zou het allemaal toch niet lopen en bovendien waren verschillende toeleveranciers met potten, glas en bamboe producten, die veel van hun leveringen uit China halen, juist alweer voorzichtig optimistisch gestemd.

Klik hier voor een fotoreportage van de Trade Fair Naaldwijk 2020


Medewerkers gooien op de klokken doorgedraaid product op een hoop. foto: Royal FloraHolland

Hoe anders is dat nu. FloraHolland zelf liet een dringende oproep uitgaan aan banken en overheden zich met noodkredieten over de ondernemers in de sierteelt te ontfermen, omdat deze in acute nood komen. Bovendien waren de prijzen over de voorgaande twee weken niet gezakt maar gehalveerd en, nog dramatischer, bleek afgelopen vrijdag niet minder dan 20% van de producten te zijn doorgedraaid.

Versnipperaar
Maar zelfs dat viel wel weer mee in vergelijking met de berichten van vandaag. Vanochtend is 50% van de bloemen doorgedraaid en 30% van de planten. Tegen een aanvoer die 25% lager was dan normaal. Dat men bovendien nu in de aanloop zit naar een aantal feestdagen (m.n. Moederdag) maakt het plaatje extra grimmig. Een noodverordening van de veiling bepaalt dat snijbloemenkwekers morgen maximaal 30% van het aantal stelen mogen aanvoeren t.o.v. vorige week dinsdag. Voor kamerplanten is dit 50%, voor tuinplanten 75%. In detail leest u het hier.

Christoph Stevens van Flor Amor; de dames van Van der Arends; Peter van den Ham en Erik Bos van Nolina; en Ruud Ellenkamp samen met een van zijn kwekerij Daniel van Thijs Ottenhof.

Ramp
Een crisis van ongekende omvang is zich aan het voltrekken. We horen en spreken ondernemers die met de versnipperaar over het gewas gaan, de ontwikkelingen met verbijstering gade slaan en grote zorgen hebben voor wat betreft hun personeel en zelfs het voortbestaan van het bedrijf. In Kenia en Ethiopië worden bloemenvluchten aan de grond gehouden, zo meldt de Kenya Flower Council (hoewel hier nog geen cijfers van bekend zijn). Er wordt zelfs gefluisterd dat de veiling wel eens dicht zou kunnen gaan en gezien de verregaande maatregelen die ook door de grote meerderheid van de ons omringende landen getroffen worden, is de insinuatie angstig reëel.

De dag van morgen
Tot slot nog een bijdehante opmerking voor wat allicht nu als schrale troost kan dienen, maar dat links en rechts gememoreerd wordt en we u daarom niet willen onthouden. Nederland is zo armlastig niet, zeker de laatste jaren is het varkentje gemest en de kweker, handelaar of transporteur mag goede hoop koesteren daar, nu de nood zich aandient, spoedig aanspraak op te maken.

Kunnen wij tot slot iets voor u betekenen - een nieuwtje de wereld in helpen of een oproep voor het een of ander plaatsen - laat het ons weten. Voor nu, bekijk hier onze fotoreportage van de Trade Fair Naaldwijk van afgelopen week, voel u gesterkt door deze mooie ode aan de sierteelt van Man bijt Hond en wees creatief zoals deze bloemiste die haar bloemen een droevige maar ook originele en mooie bestemming wist te geven.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven