Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe Flower Bulb Day in San Fransisco wel en niet doorging

Tholen - Afgelopen dagen verschenen verschillende berichten in de media dat de Flower Bulb Day in San Francisco zou zijn afgelast. Dat is waar en dat is niet waar, zo legt voorzitter van brancheorganisatie Anthos Henk Westerhof, die het evenement organiseerde, uit.

Op Union Square in San Fransciso zou afgelopen zaterdag, naar beproefd Amsterdams model, voor de tweede maal een tulpen pluktuin worden ingericht. Een man of 20 - 25 was uit Nederland afgereisd en bracht op vrijdag het plein in gereedheid. Ondertussen waren een zevental trucks met daarin 100.000 bloemen onderweg vanuit SunValley, een uur of 7 rijden.

Om half 8 's avonds kreeg Henk Westhof bericht van de burgemeester van de stad dat wegens het coronavirus voor evenementen waarbij meer dan 50 man zou komen opdraven verschillende verregaande maatregelen zouden moeten worden genomen. Dat ging van het regelmatig ontsmetten van de hekken en het aanbieden van desinfecterende middelen tot het garanderen dat bezoekers afstand van elkaar zouden bewaren.

Nu kwamen er het voorgaande jaar 7000 mensen, die in lange rijen gemiddeld anderhalf uur voor het plein stonden te wachten om een bosje te plukken. "Toen heb ik gezegd: we lassen het af. Ten eerste kon ik moeilijk garanderen dat we aan alle maatregelen zouden kunnen voldoen en daarnaast realiseerden we ons ook goed dat we er per slot van rekening te gast zijn. Nog los van de achtergrond en beweegredenen van de autoriteiten vonden we het dan ook niet netjes ons eigen belang laten prevaleren boven die van de stad."

En toch was daarmee de kous niet helemaal af. "Wat we gedaan hebben is het volgende. We hebben een stuk van het plein afgezet en we zijn om 7 uur 's ochtends, in de stromende regen, begonnen bosjes tulpen in zakken te doen. Die legden we op Deense karren en toen later de mensen kwamen, zijn we die gaan uitdelen. Zodoende hebben we nooit meer dan een paar mensen tegelijkertijd bijeen gehad. Tegen de middag werd het toch nog wat drukker, maar om 13 uur waren alle bloemen vergeven. En zodoende hebben we alsnog duizenden mensen blij gemaakt met mooie bosjes tulpen."

foto's: Anthos

Publicatiedatum: