Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
unicum in freesia

Barendse Freesia innoveert met hightech drielagenteelt

Tholen - In 's Gravenzande hebben de gebroeders Barendse een ruime klimaatcel ingericht, waarin onder LED en volledig geconditioneerde omstandigheden op drie lagen freesia wordt geteeld. Het is de experimentele fase voorbij, de eerste stelen zijn geoogst en hoewel ze de nodige verbeterpunten zien, werkt het uitstekend. We kregen een kijkje achter de schermen op het bedrijf, waar afgelopen vrijdag tevens de jaarlijkse freesia-broeiproef van Van den Bos gehouden werd.

Lex en Matthieu Barendse in de klimaatcel met de Freganzia

Het is echt iets anders, je kunt het moeilijk vergelijken met een gebruikelijke freesiateelt, zo vertelt Matthieu Barendse. “Van één knol knip je normaal gesproken een aantal stelen en oogst je de kralen, die je vervolgens prepareert en opnieuw plant. Hier trekken we de hele plant eruit, bossen de stelen en planten nieuwe bollen.”


Gezien van bovenaf

Doet een teler normaal gesproken ongeveer een half jaar met een knol, hier is dat maar tien weken. Daarom is lang niet iedere variëteit hiervoor geschikt, sterker nog, vooralsnog is het er maar één: de Freganzia van Van den Bos. Van de andere kant heeft deze teelt een aantal unieke selling points: de teelt is volledig gecontroleerd, er zijn geen gewasbeschermingsmiddelen nodig en de kweker heeft jaarrond hetzelfde aantal stelen in dezelfde (zware) kwaliteit. Er is er wat dat betreft geen tweede op de markt en dat is precies de reden dat Barendse alle 500.000 stelen die er op jaarbasis uit de cel moeten rollen niet op de klok zet. Het telen van freesia in een meerlagenopstelling is kortom een compleet ander sommetje dat de grondgebonden teelt echt niet zomaar zal vervangen, maar dat voor zich wel een eigen (kleine) niche kan veroveren.


Daan Vermeer van Van den Bos

Freesia is geen hele grote teeltgroep, maar wel een wereldje op zich. Over de jaren is de bloem steeds verder veredeld en de teelt steeds verdere geprofessionaliseerd. Door belichting is hij jaarrond beschikbaar, maar je ziet dat de kwekers, die in aantal langzaam afnemen, steeds verder moeten investeren om een hogere productie en zwaardere kwaliteit te realiseren. Van de andere kant zijn er ook die er juist voor kiezen niet mee te gaan in de ratrace. Misschien geen lampen, misschien niet de meest fancy kas en misschien niet eens een jaarrond product. Soms combineren zij de freesia met andere teelten en kunnen er zo, dankzij de veel lagere input, ook een boterham mee verdienen.


Nieuwe veredeling van Van den Bos

Het meerlagensysteem bij Barendse is nog zo nieuw dat betrokken partijen - collega kwekers maar ook installateurs en teelttoeleveranciers - met veel interesse over de schouders van de heren meekijken. Qua opzet lijkt het sterk op de hightech teeltruimten zoals je die bij enkele tulpenbroeiers of gelikte potplantentelers kunt vinden, maar in de freesia is het een primeur. Het gewas stelt zo zijn eigen eisen aan bijvoorbeeld de watergift en belichting, wat maakt dat iedereen er zo weer zijn eigen interesses in stelt.


Nieuwe veredeling van Van den Bos

Elk jaar rond deze tijd organiseren Van den Bos, maar ook Penning en Hofland, hun freesia bloeiproeven. Gedrieën nemen zij het leeuwendeel van de freesia veredeling voor hun rekening en komt het freesia vak samen in het Westland. Verscheidene nieuwe soorten worden geplaatst naast de hardlopers in het huidige assortiment, waarop de kwekers deze beoordelen op groei en bloei.

Voor meer informatie:
Barendse Freesia
Heenweg 36
2691LD, ‘s-Gravenzande
E: [email protected]
www.barendsefreesia.com


Van den Bos Flowerbulbs
Dijkweg 115
2675 AC Honselersdijk
T 0174 612 121
E: [email protected]
www.vandenbos.com