Maar meer was te zien tijdens de Pansy & Viola Trials van PanAmerican Seed

"Het bijzondere aan de Quicktime viool is de korte teeltperiode"

Verschillende culturen, verschillende smaken. Dat geldt voor tal van dingen, voor tal van bloemen planten, en voor violen in het bijzonder. Dit was goed te zien op de Pansy & Viola Trials die deze week bij PanAmerican Seed® worden gehouden. Twee keer per jaar komt deze veredelaar en producent van bloemenzaden samen met hun klanten en kwekers uit heel Europa en de UK om de bestaande, nieuwe en potentiële variëteiten van hun assortiment te bespreken en beoordelen. Naast kleuren worden de teeltspecificaties uitgebreid besproken, beoordeeld en vergeleken met de concurrerende rassen in de markt. Vandaag is de laatste dag van de Pansy & Viola Trials op de locatie in Venhuizen, in de kop van Noord-Holland.


Jeroen Star en Denise van Kampen

Series
PanAmerican Seed heeft meerder violenseries, onder andere Cool Wave, Sorbet XP®, Sorbet®, Frizzle Sizzle, Frizzle Sizzle Mini en de nieuwste toevoeging, Quicktime™. Cool Wave (grootbloemige hangviolen) en Sorbet XP en Sorbet (kleinbloemige violen) zijn de belangrijkste series in Europa. Frizzle Sizzle (grootbloemig) en Frizzle Sizzle Mini (kleinbloemig) hebben allebei gefranjerde bloemen en dit zijn meer niche producten.


Pansy Cool Wave Raspberry Swirl

Quicktime is twee jaar geleden geïntroduceerd, en het bijzondere aan deze variëteiten in deze lijn is de korte teeltperiode. "Meestal moeten violen in september/oktober worden gezaaid om in februari/begin maart klaar te zijn", legt Jeroen Star, Sales Manager Europe bij PanAmerican Seed, uit. "Nu, met Quicktime, zien we dat telers onder bepaalde condities zelfs in november kunnen zaaien en toch in februari/begin maart klaar kunnen zijn. Het is ideaal voor kwekers die gericht zijn op winterproductie (zoals poinsettia's) en daarop meestal een tijdje leeg staan totdat het eenjarigen en vaste plantenseizoen begint". Momenteel bestaat het Quicktime assortiment uit 8 kleuren, inclusief de nieuwe Blue en Yellow Blotch.

Naast deze series heeft PanAmerican Seed ook een grootbloemige serie genaamd Matrix. Deze is exclusief beschikbaar voor enkele jonge plantenkwekers. Zij distribueren de jonge planten van PanAmerican Seed binnen Europa en de UK.

Kijkje in de kas met Matrix-, Sorbet- en Quicktime-rassen

Verschillende culturen, verschillende smaken
Voor de viool, maar ook voor andere gewassen, is het belangrijk om de standaardkleuren in het assortiment te hebben. Maar de smaken verschillen per regio en per persoon en daarom blijft het assortiment zich uitbreiden. "We zijn blij dat we de standaardkleuren in elke serie hebben, maar er is meer nodig. Alleen al binnen Europa zien we al veel verschillende smaken. Daarom blijft ons assortiment evuleren. In Pansy Cool Wave hebben we bijvoorbeeld 14 soorten en 3 mixen in het assortiment; in de viola Sorbet XP 33 soorten en 12 mixen, en in de Sorbet 15 soorten. Enkele unieke kleuren die we in deze serie hebben zijn XP Deep Orange en XP Delft Blue", vertelt Star.

Wat is het verschil tussen Sorbet XP en Sorbet? "Sorbet XP is een serie violen met dezelfde kenmerken, zoals uniformiteit in groei en bloei en ook in teeltduur. De standaard Sorbet past nog niet exact binnen deze specifieke eigenschappen, maar bevat een aantal speciale kleuren die we willen kunnen aanbieden aan onze klanten. “De kleuren zijn te speciaal en mooi om te negeren!”.

De kas gevuld met viooltjes

Veredelingsdoelstellingen
Tijdens de proeven bekijkt en bespreekt PanAmerican de bestaande, nieuwe en potentiële rassen met hun klanten en relaties. Op basis van deze discussies worden de veredelingsdoelen aangepast of ontstaan er nieuwe veredelingsdoelen.

"In de Cool Wave serie kijken we in het bijzonder naar variëteiten met grote bloemen, een goede spreiding, die de pot mooi vullen en die er aantrekkelijk uitzien bij de verkooppunten”.


Viola Sorbet XP Deep Orange

In de Sorbet serie is men zelf vooral erg ingenomen met de diep oranje gekleurde variëteit. "Met oranje heb je vaak of een mooie kleur of een mooie plant. De XP Deep Orange heeft het allebei." In de Sorbet XP serie is men op zoek naar compleet egale eenkleurige variëteiten en voor de soorten met een ‘blotch’ is het belangrijk dat deze duidelijk is en het kleurcontrast groot is.

“Natuurlijk is het belangrijk om het huidige assortiment continue te verbeteren. We zijn blij met onze bestaande series, maar zullen continu blijven werken aan het verbeteren van plantbouw, kleuren en timing,” geeft Star aan.

Vergelijken
Tijdens de proeven geven bezoekers feedback en worden vergelijkingen gemaakt met bestaande rassen en die van de concurrenten. Daarnaast is het ook een goede gelegenheid om proeven te doen, zoals dit keer Quicktime wordt geteeld in verschillende plugmaten en op verschillende temperaturen. "Op deze manier kunnen we onze producten verbeteren en onze klanten en telers in de toekomst nog beter informeren en adviseren."

Voor meer informatie:
PanAmerican Seed
www.panamseed.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven