Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage HortEx Vietnam 2020

Na drie jaar exposeren op de HortEx show verkocht Peter de Boer van Cyclop afgelopen week op de HortEx Vietnam, de grootste tuinbouwbeurs van Vietnam, enkele bloembindmachines. Het is een voorbeeld van hoe de Vietnamese industrie nieuwe technieken eerst een tijdje aankijkt en vervolgens toehapt.

Klik hier voor het fotoverslag.

Groeiende markt
De Vietnamese tuinbouw groeit al jaren. Zowel de interne markt als de export neemt toe, het afgelopen decennium zelfs met gemiddeld 22 procent per jaar, zo blijkt uit cijfers van de Vietnamese Academie van Landbouwwetenschappen. President van deze academie, Nguyen Hong Song, vertelde dat ook de productie van fruit, groenten en bloemen groeit in termen van productieoppervlak, productiviteit en waarde. Deze groei wordt ook door de Vietnamese regering ondersteund.

Klik hier voor het fotoverslag.

Toch staat de Vietnamese markt, zoals vorige week op de HortEx-show te zien was, nog in de kinderschoenen. Dit geldt voor de omvang van de bedrijven, de ontwikkeling die ze doormaken, de productiefaciliteiten en ook voor een groot deel voor de post-harvest. De waardeketen is instabiel en kwaliteitsverlies is een uitdaging die het grootste deel van de markt nog moet overwinnen.

Kloof tussen bedrijven

Opvallend op de Vietnamese markt is verder de grote discrepantie tussen de meerderheid van de industrie en de weinige spelers die actief zijn op hightech gebied, zoals Bejo Vietnam en Dalat Hasfarm. In het begin van de jaren negentig was die laatste, die ook dit jaar weer verdere uitbreidingsplannen heeft, een van de eersten die startte met de teelt onder glas in de hoger gelegen Da Lat-regio.

Slechts een handvol bedrijven in de markt is daarmee interessant genoeg voor een aantal internationale toeleveranciers. Een bedrijf als  Dalat Hasfarms fungeert daarnaast weer wel als voorbeeld en inspiratiebron voor andere telers en draagt bij aan de ontwikkeling van meer geconcentreerde tuinbouwgebieden. In combinatie met de kansen in de markt, richten de telers zich meer op het verbeteren van de kwaliteit om aansluiting te vinden bij de (export)markten.

Klik hier voor het fotoverslag. 

Uitdagingen
De bescheiden bedrijfsgrootte en de gebrekkige toegang tot investeringsgelden is voor veel bedrijven een tekortkoming, omdat daarmee technische investeringen vaak een ROI hebben die buiten hun bereik valt. Bovendien is kennis schaars. De HortEx-show, die ook door de overheid wordt ondersteund, probeert dit gat te dichten door telers en leveranciers bij elkaar te brengen. Internationale bedrijven hebben zich aangesloten bij het evenement om hun producten te laten zien en om informatie te delen op verschillende seminars die op twee van de drie beursdagen werden georganiseerd. 

De show vond plaats in het midden van de uitbraak van Covid-19 virus en hoewel dit een rem zette op het aantal exposanten en bezoekers, is men ervan overtuigd dat dit een tijdelijke tegenslag is die grotere, algemene ontwikkeling van de Vietnamese tuinbouw verder niet in de weg zal staan.

De volgende HortEx-show vindt plaats van 17-19 maart 2021

Klik hier voor het fotoverslag.

Publicatiedatum: