kijkje in de iris keuken

Sky is the limit bij Middenweg Flowers

Tholen - “Of met irissen nog wel een boterham te verdienen is? We kunnen natuurlijk niet voor anderen spreken, maar bij ons gaat het uitstekend. We groeien elk jaar weer in aantallen en voor onze stelen legt de klant een paar cent extra neer.”

Vader en zoon Kaya zijn de mannen achter Kwekerij Middenweg Flowers. Vanaf dag 1, nu zo'n vijftien jaar geleden, hebben zij zich toegelegd op de iris en in verschillende opzichten mag de onderneming een succes heten. In de eerste plaats moest Murat, als nieuwkomer, het vertrouwen winnen de klanten. Vervolgens moest hij zorgen dat hij gewoon de beste bloemen had en als het even kon jaarrond. In de derde plaats moest hij bewijzen uit het juiste hout gesneden te zijn, het runnen van een eigen kwekerij is de meestal gewoon keihard werken.

Juiste timing
De markt is maar klein. De iris, net als de tulp en de hyacint, is een voorjaarsbloeier, en in deze tijd van het jaar zijn er verschillende kwekers die hem er 'even bijpakken'. Dat is de eerste reden dat Middenweg Flowers zich kan onderscheiden, want, zo wijst een mini-cursus irissenkweken uit, je moet wel weten waar je mee bezig bent. Het is geen hogere wiskunde, maar vooral voor wat betreft watergift en temperatuur en oogstmoment is een goede timing vereist. Je kan eigenlijk niet zonder een paar jaar teeltervaring en daarvoor moet je in de leer geweest zijn. In het geval van Murat: hij werkte zijn eerste jaren in Nederland met veel plezier bij Peter Veenman van Kwekerij Veco.


Van 's ochtends vroeg tot laat in de middag wordt er geoogst

Jaarrond
Een grote uitdaging was om ook buiten het hoogseizoen, dat nu zojuist begonnen is, op de markt kunnen zijn. Een Blue Magic, misschien wel de makkelijkste en meest 'standaard' iris, laat wel wat met zich sollen, maar andere, exclusievere soorten zijn veel moeilijker. Bovendien moet je ’s zomers de kas uit, want daar wordt het veel te heet. Middenweg heeft daarom ongeveer een hectare buitenveld, maar ook daar is het allerminst eenvoudig. Telkens wanneer men een vakje heeft geplant wordt het perceel begraven onder een decimeter stro. Dat houdt vocht vast, maar vooral ook de temperatuur. Aan de onderkant koelt het 's nachts niet teveel af en overdag blijft de bol juist koel.

Behalve Middenweg zijn er slechts twee andere kwekers die jaarrond irissen aanbieders. Van de drie is Kaya echter de enige die niet alles op contract en voor slechts één klant produceert, maar daarentegen een handjevol handelaren belevert en ook alle dagen op de klok aanwezig is. “Al is het maar 1 emmertje, elke dag moet Middenweg Flowers op de veiling in Naaldwijk, en sinds kort ook elke dag in Aalsmeer, voorbij komen.”

Van honderdduizend naar 7 miljoen
Zoals gezegd is het hoogseizoen aangebroken. In twee weken gaan er 800.000 stuks van de tuin af, in de komende twee maanden ongeveer de helft van wat in een heel jaar geproduceerd wordt. Voor ongeveer de helft gaat het naar Rusland (met name bestemd voor verkoop op Vrouwendag), ongeveer 20% is voor de Engelsen (Engelse Moederdag) en de rest gaat heel Europa door. Wonderlijk genoeg is de iris alleen in Nederland voor de consument praktisch niet te krijgen. Toen Kaya startte, startte hij met enkele honderdduizend stelen. Nu zijn dat er bijna 7 miljoen.


De Scarlett (foto: Flowerbook)

En wat zijn de plannen, wat zit er in de pijplijn? Een heleboel, zo blijkt. Sinds een jaar of twee is zoon Can in het bedrijf gekomen en is Middenweg Flowers, met enkele beursdeelnames, een nieuw logo, uitbreidingen in het assortiment en het binnenhalen van enkele nieuwe klanten meer in de picture gekomen. Ook experimenteert hij met verven en heeft hij met succes een rode, de Scarlett, geïntroduceerd. Daarnaast zijn ook, op heel bescheiden schaal (verven is duur, het vereist extra arbeid en je moet er om markttechnische redenen ook niet teveel van hebben), andere kleuren beschikbaar: Iris Sapphire (blauw), Iris Magenta (lila), en Iris Céladon (groen).

Een lang gekoesterde wens is om de twee huurkassen nog eens in te ruilen voor een eigen kas. Wat dat betreft heeft men nog geen concrete plannen, al houdt Kaya altijd de ogen open. Wél is het goed mogelijk dat een andere wens binnenkort in vervulling gaat: het aantrekken van een kwekerij in Portugal. De oude leermeester, de hierboven al genoemde Peter, overweegt te stoppen en zijn kwekerij aldaar over te doen aan Middenweg. Zou men daar kunnen startten, dan kan Middenweg daadwerkelijk alle soorten, en zelfs de meest exclusieve, jaarrond aanbieden.


Links een blik in de oudere kas, rechts de nieuwere

Last but not least heeft men nog een mooi nieuwtje in de coulissen. Naar alle waarschijnlijk sluit het bedrijf eind dit jaar aan bij Decorum. Om kort te gaan: “Zij willen ons er graag bij en dat is wederzijds!”

Voor meer informatie:
Middenweg Flowers
Poeldijkseweg 12
2681LW Monster
https://middenwegflowers.business.site/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven