In Noorwegen viert men Moederdag met Noorse potroosjes

Op de tweede zondag van februari viert men in Noorwegen de Noorse Moederdag. Het is een belangrijke dag van de bloemen en plantenhandel en dit jaar had men een primeur. Voor het eerst kon groothandelaar Blomsterringen Norway in Noorwegen gekweekte Infinity Roses aanbieden.

Op de FlowerTrials in 2018 werd het eerste contact gelegd tussen Blomsterringen en Roses Forever. De groothandel hoopte de Infinity potroosjes af te kunnen nemen op de lokale markt en verzocht daarop de veredelaar een tweetal kwekers in Noorwegen een teeltlicentie te bieden.

Waarom Noorse potrozen?
Blomsterringen is een van de grootste potplantengroothandels in Noorwegen. Ze leveren vooral lokaal geteelde producten, maar importeren ook uit Denemarken, Duitsland en Nederland. Op verschillende beurzen in Nederland en Duitsland kwamen ze de Infinity Roses van de Deense kweker Roses Forever tegen en gingen ze op zoek naar dit product om te importeren. Echter, door de hoge importheffingen kwamen ze op het idee om een Noorse kweker dit ras te laten produceren. Dus was twee jaar geleden de vraag aan Roses Forever of dit niet geregeld kon worden.

Veredelaar Rosa Eskelund met de productiemanager van Kristiansen Greenhouses en de dames van Bama, een Noors bedrijf dat zich bezighoudt met de groothandel in geïmporteerde en in Noorwegen geproduceerde verse producten (foto gemaakt op de IPM Essen vorige maand).

Noorse telers
Roses Forever ging op zoek naar Noorse kwekers en vond er twee, namelijk Widerø en Kristiansen Greenhouses. "Kristiansen is een van de grootste kassenbedrijven in Noorwegen, enkele jaren geleden speciaal gebouwd voor de teelt van potrozen, dus dat was direct een uitstekende match. Widerø had ook al enkele jaren potrozen geteeld, maar is ook voor Blomsterringen overgestapt op de grootbloemige Infinity rozen", zegt Rosa Eskelund.

Vorig jaar net voor de kerst startte Kristiansen met de teelt van Sweet Home Roses (rozen in pot), een andere lijn van Roses Forever, later volgde de Infinity rozen. De teler levert de roosjes in potmaat van 21 cm, 15 cm en 12 cm. Widerø, de andere teler, kweekt de Infinity rozen in potmaat 10,5 cm en 11 cm potten.

Net op tijd voor Moederdag
Bijna alle Infinity rozen zijn verkocht aan Blomsterringen en de eerste rozen stonden net op tijd in de schappen voor Moederdag. De volgende belangrijke feestdag voor de plantenverkoop is met Pasen en de Nationale Dag van Noorwegen (17 mei).

 


Voor meer informatie
Roses Forever
Rosa Eskelund
T: +45 51 57 19 90
Email: re@roses-forever.com
www.roses-forever.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven