Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"vergeet tussen alle kleuropties wit licht niet"

LichtEvent 2020: steeds meer goede testresultaten maar nog weinig ‘sluitend bewijs’

Tholen – “Wat goed is voor het ene gewas, hoeft dat niet te zijn voor een ander gewas.” Een waarheid als een koe misschien, maar wel heel toepasselijk in de belichtingszoektocht die er gaande is in de glastuinbouwsector.

Met de week, maand of in ieder geval met elke nieuwe test of praktijkproef met belichting stijgt de kennis, maar er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden… Telers, zo merkten de organisatoren, zien nu soms ‘door de bomen het bos niet altijd meer’.


Dennis Medema mocht openen

Vol huis
Alle reden dus om daarom gisteren bij de WUR in Bleiswijk op het LichtEvent 2020 nog maar eens de resultaten door te lopen en als onderzoekers, toeleveranciers en telers met elkaar te discussiëren. Als plaats van handelen deed ook deze keer de hal naast de demokas dienst en het was goed om te zien dat er gestaan moest worden door een twintig tot dertigtal bezoekers omdat de zitplaatsen door de flinke aanloop waren vergeven.


Door de hygiënesluis naar binnen

Factor 15
De hoop is inmiddels vooral gevestigd op LED en vooral ook op succesverhalen uit de praktijk. Die zijn er namelijk steeds meer, nu in de afgelopen twintig jaar het areaal belichte teelt (en de belichtingsintensiteit niet te vergeten) met een factor 15 is toegenomen.


Eric Poot ondervroeg telers Koen Saris en Melvin Tesselaar

Belichten kost geld
Komkommerteler Koen Saris van Wijnen Square Crops en alstroemeriateler Melvin Tesselaar van het gelijknamige alstroemeriateeltbedrijf vertelden over hun eigen zoektocht. In komkommer wil men graag naar jaarrondteelt, zolang die ook rendabel is en de productie goed betaald wordt, juist in de dure wintermaanden als de energiekosten oplopen. Ook in alstroemeria zijn die kosten een issue. Ledbelichting is in die teelt juist interessant vanwege de mindere stralingswarmte, zo vertelde Melvin.


Waar het over belichting gaat, zijn ook belichtingsproducenten altijd present

Rondje demokas
De beide telers kwamen aan het woord in een plenair gedeelte. Dat werd geopend door Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland, waarna Anja Dieleman van Wageningen University&Research aan de beurt was om door de testresultaten en belichtingstrends te lopen.


De gerbera's kunnen belichting, ook LED, steeds beter waarderen

Nadat ook Eric Poot van de WUR aan het woord was geweest en had verteld over de afwegingen bij en de redenen om te investeren in LED, mochten telers zelf gaan lopen. Een rondleiding langs de kasproeven (wie kent ze niet van de updates op onder meer Kas als Energiebron) bij de WUR en het Delphy Improvement Centre volgde.


Frank Kempkes van de WUR vertelt over komkommers en belichting

Ieder zijn eigen 'menu'
En toen was het tijd voor de telers, toeleveranciers en geïnteresseerden om hun eigen ‘menu’ samen te stellen. Geen belichtingsmenu, maar een workshopmenu met aandacht voor tussenbelichting, huidmondjesopening, assimilatenbalans, zonlichtbenutting (denk aan de Winterlichtkas met de komkommerproef) en de relatie tussen LED-licht en plantweerbaarheid. (Bekijk hier het workshopmenu).


De welbekende roze-paarse gloed

Dat menu samenstellen, dat was wel toepasselijk, want de keuze is reuze in de belichtingswereld. En helemaal als je weet dat belichting totaal anders kan uitpakken op een ander ras, in een andere kas, met andere omgevingsfactoren. Het gat dichten tussen fundamenteel onderzoek (o.a. met het zandraketje, een gewillig 'proefkonijn') en toepassing in de praktijk, die zó enorm gevarieerd is, is het doel. Maar verwacht op de eerstvolgende editie van het LichtEvent geen boek vol pasklare antwoorden. 


Er werd aandacht geluisterd, maar er werden ook vragen gesteld, want vragen, die zijn er in overvloed

Vergeet wit licht niet
En als je na een middag vol met informatie er nu één punt uit moet pikken? Dan is het, los van het investeringsvraagstuk dat de moeite waard is om uit te pluizen, misschien wel het advies om wit licht niet uit het oog te verliezen tussen alle varianten met blauw, groen, rood en verrood. “Alleen met wit licht blijft het werkbaar in de kas.”


Arie de Gelder van de WUR heeft de opkomst van belichting in de glastuinbouw op de voet gevolgd