Samenwerking Houdijk Den Boer & Phormium resulteert in gelikte teeltvloer op nieuwe locatie Son & Koot

Tholen - In een nieuwe, 3.8 ha grote kas heeft boomkwekerij Son & Koot door Houdijk den Boer het nieuwe PhormiCool gronddoek van Phormium laten leggen. Deze onlangs geïntroduceerde innovatie zorgt voor minder opwarming in de kas op zonnige dagen en voor een gelijkmatiger en beter te sturen klimaat.


Vlnr. Arjan ven der Veer van Phormium, en Nico Houdijk, Steef van de Maarel, Jan de Boer van Houdijk den Boer

“Het is een mooi project”, zo zijn de heren van beide partijen het erover eens. Deze kas, waarin in het verleden rozen werden geteeld, heeft een bredere kapmaat dan gebruikelijk, wat de klus weer anders maakt dan anders. Bovendien is het doek 16 meter breed, wat zowel een voor- als nadeel is. “De rol is zwaar, maar je kan tegelijkertijd wel lekker meters maken”, vertelt Nico.

En de jongens van Houdijk den Boer kunnen het weten, want al een kwart eeuw leggen zij teeltvloeren in de tuinbouw. "We hebben ruime ervaring in het grondwerk, maar kwamen toch steeds weer bij de vloeren terug. Acht jaar geleden hebben we als bedrijf de keuze gemaakt onszelf steeds meer toe te leggen op de aanleg van teeltvloeren.”

Doek
Het PhormiCool, een introductie van de Belgische grond- en schermdoekproducent Phormium, ligt op een berijdbare lavavloer met een grove korrel als onderlaag en is afgedekt met een fijne bovenlaag (korrelfractie 1 – 4 mm). Deze is afgetrild en daardoor is het een zware en stevige vloer geworden. Men heeft een zwaar doek gebruikt van 200 gram per m2, met een waterdoorlatendheid van 30 liter per seconde per m2. (Zie voor meer specificaties deze PDF). Bijzonder en meest in het oog springend is de kleur grijs. Dat is verrijkt met zogenaamde infrarood reflectoren, welke de elektromagnetische straling, die verantwoordelijk is voor de opwarming, reflecteert i.p.v. absorbeert. “Een koelere bodem resulteert in een koeler wortelmilieu in de pot en komt uiteindelijk de kwaliteit van de planten ten goede”, vertelt Arjan van der Veer, die het doek bij Phormium introduceerde.

Het is voor het eerst dat Houdijk den Boer dit nieuwe gronddoek legt. Leuk feitje is dat er nergens anders zulke brede rollen textiel verkrijgbaar zijn. Er zijn nergens lappen beschikbaar die breder zijn dan 5,25 meter. Maar Phormium zorgt ervoor dat het in de fabriek netjes aan elkaar wordt genaaid en men aldus een rol van 16m breed doek kan leveren.

Son & Koot
Op 3 februari jl. heeft Son & Koot de nieuwe kas in gebruik genomen. De kas moest een grondige make-over hebben om hem geschikt te maken voor de teelt boomkwekerijproducten. Ernst Olieman heeft de gehele operatie op de rails gezet. Momenteel zet Son & Koot de kas vol. Er komt nog een WPS systeem en dan is men helemaal klaar om ook vanaf deze locatie mooie sierheesters te kunnen gaan leveren.”

 

Voor meer informatie:
Houdijk den Boer B.V.
www.houdijkdenboer.nl

 
 
 

 

 

Kwekerij van Son & Koot
www.sonkoot.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven