Coronavirus flinke dreun voor internationale sierteelthandel

Tholen - Op de Fruit Logistica in Berlijn is de Chinese hal leeg. Op internet zijn video’s te zien van Chinese ‘spooksteden’, het hele land kreeg er een of zelfs twee weken vakantie bij, duizenden vluchten zijn geannuleerd en een zojuist verschenen rapport voorziet 62 miljard dollar schade aan de Chinese economie voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Overtrokken of niet, de gevolgen zijn gigantisch, óók voor de internationale sierteelthandel. Binnen China zijn markten voor vershandel gesloten en tal van orders zijn geannuleerd. Met name met het oog op Valentijn dreigt men daarom inkomsten mis te lopen.

“Het is vooral een probleem voor onze klanten”, vertelt Paul Hoogenboom, directeur Holex Flower. “Wij lopen een beetje omzet mis, maar voor hen is het probleem groter. Zij kunnen geen handel drijven, omdat het hele land en de gehele logistieke dienstverlening tot stilstand is gekomen. We hebben nog een geluk dat de handel voor het Chinese nieuwjaar, dat dit jaar eerder viel en daarom niet te dicht op de Valentijn zat, al was gelopen.”

Holex Flower heeft een kantoor in China, alwaar ook twee Nederlanders werkzaam zijn. Deze zijn door het bedrijf tot nadere order teruggehaald.

Wie er in elk geval ook geen garen bij spinnen zijn enkele grote rozenkwekers uit Afrika en Zuid-Amerika. “Omdat binnen China alles stil ligt, annuleren onze klanten hun orders”, parafraseren we zowel Eduardo Chiriboga van Blawesomes en Belen Garcia van Florsani uit Ecuador, als Pablo Bazzani van Plazoleta uit Colombia, als Ravi Patel van Subati Group uit Kenia. De een meer dan de ander, maar stuk voor stuk moeten zij op zoek naar andere bestemmingen voor hun bloemen. “Ik geloof niet dat het veel invloed zal hebben op de klok in Nederland”, weet Paul, “maar op de Noord-Amerikaanse markt zie je al wel dat het de prijzen wat drukt.”

Beurzen
Het coronovirus stelt ook verschillende internationale beurzen voor een lastig probleem. Op de IPM Essen van afgelopen week waren bijna geen Chinezen, maar bijvoorbeeld ook de Hortex Vietnam, die eind deze maand gehouden wordt, verwacht er weinig, te meer omdat de Vietnamese overheid hen geen visa meer verstrekt. Daarnaast ziet ook de IPM HortiFlorExpo in Beijing, op de planning voor april, zich voor het blok geplaatst. Verschillende bedrijven hebben te kennen gegeven te twijfelen over deelname. Een beslissing m.b.t. de voortgang wordt, zo laat de organisatie weten in een reactie z.s.m. genomen.

Berg Roses
Tot slot ook nog een goed nieuwtje. “Onze productie draait gewoon door”, laat Loek van Adrichem van Berg Roses, een Nederlandse rozenkweker met een vestiging in Kunming, weten. “De mensen zijn er gewoon en ook loopt de handel gewoon door. We weten natuurlijk niet wat de dag van morgen brengt en ook slaan we een bezoekje over, maar vooralsnog bij ons geen slecht nieuws.”


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven