Nederlandse kas roeit nematoden uit en verhoogt de bloemenkwaliteit

Nederlandse telers staan er wereldwijd om bekend dat ze geavanceerde technologie toepassen en elk aspect van hun teeltproces optimaliseren. In sommige gevallen is er echter een vijand die nog steeds problemen veroorzaakt zoals altijd: de nematode.

Nematoden (aaltjes) gedijen in vochtige aarde: een enkele gram grond kan meer dan 1.000 plant-parasitaire nematoden bevatten en ze veroorzaken naar schatting wereldwijd jaarlijks 157 miljard dollar (141,6 miljard euro) aan schade. Dus deze kleine wormpjes zijn geen lachertje. Jarenlang waren chemische nematiciden de oplossing, maar de overstap naar een duurzamere teelt heeft telers ertoe aangezet om naar alternatieven te zoeken.

In Nederland en daarbuiten wordt Aqua4D steeds meer gezien als een ideale oplossing: het is volledig vrij van chemicaliën en houdt nematoden uit de buurt van het wortelgebied. En omdat ze daar geen eieren meer leggen, is het effect duurzamer dan de behandeling met nematiciden.

Linflowers Chrysanten, gevestigd in Gelderland, is een innovatief familiebedrijf met oog voor detail. Omdat ze nu streven naar een totale eliminatie van chemicaliën, investeerden ze in Aqua4D om hun nematodenprobleem duurzaam op te lossen. Ze ontdekten echter al snel dat deze irrigatietechnologie andere effecten had op hun planten.

"Omdat we 2 teeltrondes hebben met aparte irrigatiesystemen, zijn de resultaten gemakkelijk te vergelijken", legt Rochus van Tuijl, oprichter van Linflowers, uit.

Het eerste wat ze waarnamen was, zoals verwacht, een meer zichtbare wortelgroei met meer harige wortels, omdat de nematoden nu van de wortelstok wegblijven. "De winst van deze zichtbare groei alleen al leverde genoeg geld op om een Return on Investment te krijgen", vervolgt van Tuijl.

Maar de voordelen die ze zagen, hielden hier niet op: Aqua4D was een geschenk dat bleef geven. "We zien echte verschillen na het bijna een jaar te hebben gebruikt. Zonder nematodenplagen groeit de plant veel sneller dan onbehandelde planten. We zien ook een verbetering van de groei en de kwaliteit".

Deze verbeteringen in kwaliteit en groei werden toegeschreven aan het effect van Aqua4D op het irrigatiewater. Naast de nematostatische werking verbetert deze Zwitserse 'clean technology' het oplossen van mineralen in het water en houdt de bodem langer vochtig. Een recente studie van 2Grow BVBA concludeerde dat planten die met Aqua4D behandeld zijn, gemakkelijker water kunnen opnemen, minder belast zijn en een snellere hersteltijd hebben.


Links: controlegroep. Rechts: Aqua4D-behandeld

De Hilversumse kas-expert Raymond Lescrauwaet hield toezicht op de implementatie van de Aqua4D-technologie bij Linflowers. "Vanaf de eerste ontmoeting met projectinitiator en mede-eigenaar Rochus van Tuijl was het voor mij duidelijk dat ik deze uitdaging moest aangaan terwijl de teeltstandaard al extreem hoog was", zegt Lescrauwaet. "Linflowers is nu de ultieme snijbloemenreferentie geworden voor onze Aqua4D-activiteiten in Nederland, België en Duitsland.


Leendert van Tuyl van Linflowers bespreekt de impact die Aqua4D heeft gehad op hun bloementeelt.

Door het elimineren van nematoden zonder de noodzaak van chemicaliën, terwijl de productie en kwaliteit wordt verhoogd, wordt Aqua4D snel een vlaggendrager voor de duurzame tuinbouw in Nederland en daarbuiten.

Voor meer informatie:
Aqua-4D Water Solutions
www.aqua4d.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven