"Blijf van de knoppen af in een semi-gesloten kas"

Tholen - Het telen in een semi gesloten kas biedt veel voordelen. Maar blijf van de knoppen af. Wouter Kuiper van KUBO vertelt over de ervaringen van de Ultra-Clima kassen.

Inmiddels staat er wereldwijd 600-700 hectare van deze semi-gesloten kassen, dus hij spreekt uit ervaring. Wouter: "Om te beginnen moet de teler beseffen dat het 180 graden anders telen is. In de traditionele teelt worden de variabelen van de klimaatcomputer vaak veranderd. En dat is nu precies niet de bedoeling. Het is echt een cultuuromslag voor hen. Daar moet je bovenop zitten, om het een succes te laten zijn."


Wouter Kuiper

Sinds afgelopen zomer kijken de mensen van KUBO Smart Growing, de dienstverlenende tak van deze kassenbouwer, mee over de schouders van de teler bij RedStar in Dinteloord. Er zijn afspraken gemaakt over de gewenste in- en output.

Aan het einde van zomer 2020 zal de balans worden opgemaakt. 
De kassenbouwer heeft er alle vertrouwen in. De insteek is vooral dat de computer de kas gaat aansturen. In Monster geloven ze in de toekomst van de autonome kas.

Energie
Door de stijgende energieprijzen is de wkk de geduchte concurrent van de semi-gesloten kas. Wouter: "Dat kan niet zo blijven. We zullen op termijn toch echt naar de volledig elektrische kas gaan. Dat is nou eenmaal de maatschappelijke ontwikkeling. Daar kunnen we niet omheen. Het wordt tijd dat we dit gaan inzien." Met de inzet van de volledige elektrische kassen, zou Nederland weer voorop lopen. 

Fytosanitaire voordelen
Er wordt vaak geschreven over nieuwe plagen die het gewas aantasten. Door de overdruk in de kas, blijven ongewenste insecten buiten de deur. Dat biedt fytosanitaire voordelen. Natuurlijk zegt dat niets over het bezoek wat in de kas stapt. Dat is een ander onderwerp en dat vraagt dus om andere maatregelen.

Tweede Ultra-Clima kas in Dinteloord
Voor Boer den Hoedt bouwt de kassenbouwer binnenkort een Ultra-Clima kas. Deze komt in het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dinteloord. Hier gaat op 3 hectare sla geteeld worden. Wouter: "Sla is bij uitstek het gewas dat geschikt is voor een Ultra-Clima kas. Het gewas gedijt heel goed door de luchtstroming die ontstaat door de techniek die gebruikt wordt in dit soort kassen.”

Wouter: "Ook daar geldt dat je met een Ultra-Clima kas een stap verder komt dan met traditionele kas. Het is moeilijk om de knop om te zetten in je hoofd. Blijf van de knoppen af. Als teeltmanager  moet je zo iets aan durven. Zet je eigen skills op de achtergrond en je zult zien dat dat loont."

Voor meer informatie:
KUBO Group
info@kubo.nl
www.kubogroup.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven