Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jorg Swagemakers, Van Krimpen

Duurzaam plastic potje bestaat wel degelijk

Tholen - Wie duurzaam wil zijn moet vuile handen maken. Bij Van Krimpen, in onze contreien één van de grote leveranciers van kweekpotten, is men zeven jaar geleden zelf begonnen met het inzamelen en recyclen van plastic. Vrachtwagens vol komen er elke dag binnen, terwijl aan de andere kant grote zakken fijngemalen, schone stukjes plastic worden afgeleverd, de grondstof voor nieuwe spuitgiet potten. “Wij zijn niet bezig méér plastic te maken, we recyclen.”


Jorg Swagemakers

We spreken met vertegenwoordiger Jorg Swagemakers op het bedrijf van Van Krimpen in Standdaarbuiten, West-Brabant. Er staat een groot magazijn dat ruimte biedt aan zo’n 7400 pallets en van waaruit de klanten beleverd worden. Deze hal is zeven jaar geleden in gebruik genomen, “gebouwd op de groei maar eigenlijk nu al weer te klein”. Pal naast het magazijn staat de recyclingfabriek, alwaar het ingezamelde materiaal versnipperd en gewassen wordt. De potten zelf worden elders geproduceerd. Er moet een heel jaar (vooruit) geproduceerd worden om de piekmaanden van maart tot en met mei op te kunnen vangen. Zodra de kans op vorst voorbij is, gaat de consument zijn tuin in, leveren de planten-  en boomkwekers hun producten en moeten zij daarna weer planten gaan kweken voor de volgende periode. Praktisch alle transport, van zowel het granulaat als de producten, vindt dan weer plaats in eigen beheer.


Kijkje in het magazijn

Innovatie
Van Krimpen is naar eigen zeggen erg sterk in het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve producten. Ruim 90% van deze productontwikkeling vindt plaats op aanvraag van, en in nauwe samenwerking met de kweker. Op deze manier ontstaan mooie, zich onderscheidende en vaak voordeel biedende producten. “Ter info, de kosten van een matrijs beginnen bij zo’n 40.000 euro en kunnen oplopen tot 3 ton. Als we denken dat de marktvraag er is gaan we vaak zelf tot aanschaf van de matrijs over. Maar naar keuze kan hij ook gedeeltelijk, of zelfs volledig door de kweker worden betaald, waarbij deze een zekere of zelfs volledige zeggenschap krijgt over de productie van een specifieke pot.”


Het plastic wordt op een transportband gestort, waarna het naar de shredder getransporteerd wordt

Recycling
Recycling is in de plastic sector, dat vandaag de dag vaak de kop van jut is, hét thema. Cruciaal daarbij is een degelijke inzameling en de techniek om verschillende soorten te scheiden. Hierin heeft de markt stappen gezet, die het mogelijk maken dat Krimpen de materialen die het nodig heeft op een presenteerblaadje krijgt aangeboden. Voor de technici, dit betreft met name PS, PET en PP. PS is polystyreen, gebruikt voor bijvoorbeeld Normpack trays. PET is polyethyleentereftalaat, een sterk materiaal waar de cola fles van gemaakt is en dat ook voor tray productie gebruikt wordt en PP is polypropyleen, dat wordt gebruikt voor de productie van potten en daarmee het grootste aandeel heeft. “Wat ons onderscheidt, is dat het plastic dat wij gebruiken als grondstof voor het spuitgieten van nieuwe potten, naast dat wat terugkomt van onze klanten, voor 100% PCR is. Oftewel het type plastic dat de consument dagelijks weggooit. De meeste producten worden van 100% PCR materiaal gemaakt en om bepaalde kleuren te krijgen voegen we er kleurstoffen aan toe”.


Het vermalen gebeurd in twee stappen. Eerst een grove -

Detecteerbaarheid
Een tweede grote focus ligt op detecteerbaarheid. Je moet zogezegd weten wat erin zit wil recyclen überhaupt mogelijk zijn. Wat de retailketens vragen en wat mag worden in- en uitgevoerd wordt daarom steeds strenger. Zoals bijvoorbeeld onlangs geïntroduceerde regels in het VK en Scandinavië die verordenen dat producten die niet NIR detecteerbaar zijn, oftewel waarvan men niet kan vaststellen welke soort kunststof het is, niet mogen worden geaccepteerd. Afvalsortering door middel van NIR is een mooie techniek, maar brengt één groot probleem met zich mee. Veel plastic bevat de kleurstof carbon, dat zwart is, en dat de infraroodstralen absorbeert. Er kan dan niet bepaald worden om welke soort kunststof het gaat. Dan komt het dus niet in aanmerking voor recycling. De oplossing is dan ook andere kleurstoffen dan carbon te gebruiken. “Dat is mogelijk maar kan lang niet iedereen. Wij zijn lang bezig geweest om voor de diverse kleuren het juiste recept te vinden”, aldus Jorg. “De exacte receptuur is dan ook het geheim van de smid. We maken inmiddels tientallen detecteerbare kleuren. En voor een groot aantal daarvan hebben we ook het welbekende “Cyclos” certificaat.”


- Dit wordt gewassen, in deze turbine, zónder dat daar een druppel water aan te pas komt -

Geen afval, maar grondstof
Zonder per se het braafste jongetje van de klas te willen zijn, laat Van Krimpen niet over zich heenlopen m.b.t. de huidige negatieve berichtgeving over kunststof. “Dat we geen nieuw plastic de wereld in willen helpen en dat je dus moet recyclen, vinden en doen wij al heel lang. Het is echter pas de laatste paar jaar dat we dat ook actiever zijn gaan uitdragen. Wij zien kunststof huisvuilafval dan ook niet als afval, maar als een mooie nieuwe herbruikbare grondstof voor onze producten.


- En een tweede vermaling levert dit verfijnder materiaal op

Duurzaam
Tot slot heeft men ook oog voor het verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering. “Toen eigenaren Marco en Ruud dit pand lieten bouwen, was de wens dit zo klimaatneutraal mogelijk te doen. Het pand heeft bijvoorbeeld geen gasaansluiting en geen centrale verwarming. We verwarmen door middel van grondwater dat we van 400 meter onder de grond oppompen en dat altijd zo’n 16 graden is. Middels compressie gebruiken we dit ’s winters om het pand te kunnen verwarmen en ’s zomers kunnen we ermee koelen.”

Een probleem is dat het nu eigenlijk alweer te klein is, besluit Jorg. “Achter het huidige magazijn is nog wat ruimte. Inmiddels is die grond aangekocht en zijn we met de gemeente in overleg over eventuele nieuwbouw. Het doel is dan om de opslagcapaciteit te verdubbelen. We hopen hier dit jaar duidelijkheid over te krijgen en de plannen verder uit te werken.”

Voor meer informatie:
Van Krimpen B.V.
Molenstraat 42
4758 AB Standdaarbuiten
T: +31 (0)165 – 318500
F: +31 (0)165 – 312429
E: info@krimpen.nl
www.krimpen.nl