Steekschuim draagt bij aan milieuvervuiling door microplastic

RMIT-onderzoek toont aan dat het waterabsorberende groene steekschuim, dat veel door bloemisten wordt gebruikt, bijdraagt aan het wereldwijde probleem met microplastic. Een onderzoek, dat werd gepubliceerd in Science of the Total Environment, toont dat het plastic steekschuim versplinterd in kleine stukjes die door zoetwater- en zeedieren kunnen worden gegeten. Dit heeft invloed op hun gezondheid.

Volgens Charlene Trestrail van de Ecotoxicology Research Group van RMIT is dit het eerste onderzoek dat de impact van het schuim op de omgeving in kaart brengt. Er werd specifiek gekeken naar de impact van het schuim op waterdieren.

"We hebben verschillende voedingsmogelijkheden getest op een aantal ongewervelde dieren. Alle dieren kregen het schuim binnen, waarbij een aantal dieren een stressreactie vertoonde als gevolg van het materiaal dat ze binnen kregen," vertelt Trestrail, een PhD-onderzoeker in de School of Science.

Steekschuim in het spijsverteringskanaal van een zoetwater schaaldier. Afbeelding: Charlene Trestrail

Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 1200 bloemisten wereldwijd. Twee derde van de bloemisten gebruikt het schuim en 72% zegt de resten door de gootsteen spoelen. 15% doet het bij het groenafval.

Elk schuimblok staat gelijk aan het gewicht van 10 plastic zakken. Afbeelding: Rita Feldmann, Sustainable Floristry Network

Gevecht tegen steekschuim
Steekschuim wordt door bloemisten wereldwijd vaak gebruikt sinds het in de jaren '50 werd uitgevonden door de producent Smithers Oasis. 

Het onderzoek van RMIT toont aan dat er door het microplastic van het steekschuim ook chemicaliën in het omgevingswater terecht komen. Deze zijn giftiger voor ongewervelde waterdieren dan lekkende vloeistoffen uit andere soorten plastic. 

Trestrail zegt dat er meer onderzoek nodig is om de volledige impact van de deeltjes en gerelateerde onderdelen op de dieren in kaart te brengen.

De nieuwe wereldwijde organisatie Sustainable Floristry Network is opgericht naar aanleiding van de #nofloralfoam-beweging die werd opgestart door Feldmann. Onder de 33.000 volgers van het Instagram-account @nofloralfoam bevinden zich veel bloemisten.

Het Sustainable Floristry Network wordt gesteund door bloemisten over de hele wereld en wil bloemisten ondersteunen bij de overstap naar duurzamere werkwijzen.

Het onderzoek is hier in te zien.

Bron: RMIT University


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven