Richard Mooyman, Mark Fikkers

FlowMaster stroomlijnt orders bij Kwekerij R. Mooyman

Tholen - Bij Kwekerij R. Mooyman in De Lier heeft Havatec een FlowMaster, een ‘semi automatische insteekmachine voor gerbera’, geïnstalleerd. De mensen moeten alleen nog de bloemen in de kaarten steken. Aan de ene kant voer je het karton in. De lijn ontvouwt de kaart, voert deze aan en zet hem onder de juiste hoek om in te steken. Dan gaat hij weer verticaal, worden de bloemen op lengte gesneden, gaan ze door twee binders heen en worden in de buffer gezet. En extra nieuw aan deze lijn: je kunt er heel veel verschillende verpakkingen mee doen.


Richard Mooyman

Het is als het ware een klantordergestuurd systeem voor gerberakwekers. De meest diverse en kleine orders (zo en zoveel van die en die kleurtjes in die en die verpakking, en daar dan allerlei varianten op) kunnen worden ingevoerd en vervolgens achter elkaar verwerkt worden. “Alsof je eigenlijk 1 order verwerkt die je zo op de kar kan zetten”, vertelt Mark Fikkers, directeur/eigenaar van Havatec. “De kweker wint aan flexibiliteit en houdt snelheid in zijn bedrijf, ook wanneer hij veel kleine orders heeft. Dat wordt in de praktijk al gauw een drama. Omdat met deze machine de operatie gestroomlijnd wordt en men toch de rust bewaart hebben we hem de FlowMaster genoemd.”

“In gerberaland moet je écht klantgericht leveren”, weet Richard. “Er zit hoe dan ook veel handwerk bij, maar met de oude en handmatige insteek caroussel stroopte het op. Ik keek al langer uit naar een oplossing en omdat deze machine vier verschillende verpakkingen aankan, werd de investering echt interessant. Nu kunnen we de hele lijn met maar vier mensen draaien en is de route zogezegd altijd duidelijk. De mensen nemen een vaste plaats in en hoeven praktisch niet van hun plek te komen. Ik denk dat we zo’n 30% op efficiëntie gewonnen hebben, zowel op arbeid als op tijd.”

De machines van Havatec zijn eigenlijk altijd maatwerk, vertelt Mark. Van de FlowMaster draaien er nu een stuk of acht, maar er zijn er geen twee hetzelfde. De echte update aan deze machine is de mogelijkheid die verschillende kartons te vouwen, hetgeen een technisch hoogstandje mag heten. “Van dit type hebben we er nu twee geleverd, een bij Mooyman en een bij Gerbera United. Op beide bedrijven past hij naar mijn idee uitstekend. Men doet er zo’n 80% procent van de bestellingen mee. De overige 20% bestaat uit spoedopdrachten of anderzijds bestellingen die tussendoor komen en waarvoor je een tweede lijn moet aanhouden.”


Een oudere versie van de FlowMaster, in 2016 geïnstalleerd bij Villa Gerbera

De eerst variant werd een jaar of drie geleden gepresenteerd en naar eigen zeggen begint de belangstelling nu echt goed van de grond te komen. Er is geen fabrikant met soortgelijke machines, weet Mark, en als er een schaap over de dam is… “As we speak is er bovendien een onderweg naar Rosa Flora in Canada. Die had weer een nieuwe eis: i.p.v. dozen, wat hier het “standaard interieur” heet,  gebruikt men daar platte kaarten, een soort rackets, waar men de bloemen insteekt.”

Mooyman is lid van de cooperatie Summit Gerbera en sinds kort ook aangesloten bij Decorum. “We beleveren het hoge segment en daarom is het leveren van kwaliteit zo mogelijk nog belangrijker geworden dan het altijd al was. Daarnaast moeten we vooral in de ochtend snelheid hebben. Veel aanvragen komen rond 06:00 uur binnen en moeten om 13:00 geleverd worden. Het is dan vaak hard werken en als het weer gelukt is is iedereen opgelucht - maar hebben we dan in de haast niet ook wat ingeleverd op kwaliteit? Daar is deze machine echt dé oplossing voor.”

Voor meer informatie:
Havatec
E: info@havatec.nl
www.havatec.nl

 

Kwekerij R. Mooyman
E: info@rmooyman.nl
www.rmooyman.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.