Stolze installeert Priva klimaatcomputer in 9 ha grote kas MG Grand

Vorig jaar heeft MG Grand een chrysantenkas van 9 hectare in Ridderkerk overgekocht. De wens om uit te breiden was er al langer en toen deze mooie kans voorbij kwam, maakte dat de keuze voor de koop van een bestaande kas eenvoudig. "De technieken wat betreft chrysantenteelt zijn niet drastisch veranderd en op deze manier hebben wij in één keer een grote stap kunnen zetten," vertelt Michel Grootscholten, eigenaar van het bedrijf. Zo'n 25 jaar geleden is Michel bij zijn ouders in het bedrijf begonnen. In de jaren daarna is het bedrijf, nu gevestigd in Monster, uitgebreid tot een locatie van 11 hectare. Met de aankoop van de kas in Ridderkerk is het areaal van het bedrijf nu bijna verdubbeld.

Omzetten klimaatcomputer naar Priva
Omdat in de kas in Ridderkerk al chrysanten geteeld werden, voldeed deze bijna helemaal en waren er niet veel aanpassingen nodig. De enige grote aanpassing die hier plaats heeft gevonden, is het vervangen van de bestaande klimaatcomputer door een Priva klimaat computer. Op de locatie in Monster werd er al gewerkt met een Priva systeem en Stolze heeft het systeem in Ridderkerk nu omgezet naar Priva. Hierdoor is er meer inzicht en uniformiteit in het bedrijf. "Collega's praten over dezelfde instellingen en bij vakanties kunnen we elkaars werk makkelijker overnemen," vertelt Michel.

Het vervangen van de klimaatsturing is uitgevoerd terwijl de bedrijfsprocessen bij MG Grand door moesten gaan. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen is het in delen aangepakt. De kas is opgedeeld in 8 klimaatgroepen. Per groep zijn de meetboxen en volgkasten gemonteerd, de oude klimaatsturing losgekoppeld en de Priva sturing aangesloten en ingeregeld. Daarna zijn de sturingen in de watertechnische ruimte en het ketelhuis omgezet. Volgens Michel is het omzetten van het systeem soepel verlopen. "Ik had verwacht dat we er wat meer overlast van zouden hebben, maar dat viel ons alles mee." Omdat chrysanten 's avonds verduisterd worden en het schermdoek dus dicht moest kunnen, was het van groot belang dat elke sturing aan het eind van de middag weer werkte. "De monteur zorgde ervoor dat hij elke dag een klimaatgroep helemaal af had zodat de essentiële sturingen uitgevoerd konden worden", aldus Michel.

Slootwatersilo en filtratiesysteem
Stolze heeft op deze locatie ook een slootwatersilo met filtratiesysteem mogen installeren. In de zomer is het bassinwater nodig voor de dakberegening en er blijft niet voldoende over om te gebruiken voor de watergift. Het slootwater is van prima kwaliteit en kan gebruikt worden als gietwater. Voorheen werd het water pas tijdens het gieten uit het kleine slootje gepompt. Het vuil wat met dat water mee kwam, zorgde regelmatig voor storingen. Door dit water op te slaan in een silo, worden deze storingen voorkomen. Nu staat er altijd gefilterd water klaar en kan de Ph waarde vooraf op niveau gebracht worden.

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.