Magic Stars schitteren bij Emsflower

Tholen - Met ruim 100 plantenkwekers toog Selecta gisteren wederom op kerststerrentoer. Dit maal werd Emsflower aangedaan, een van de allergrootste plantenkwekers van het continent en ook voor wat betreft de kerststerren geen kleine jongen. 1,2 miljoen stuks doen ze er, in een brede variëteit (zo’n 80% van het poinsettia assortiment van Selecta).

Selecta is de koning van de poinsettia en mag een groot deel van de kwekers tot klant rekenen. Het aantal deelnemers is daarom niet veel groter of kleiner dan voorgaande edities, de meesten zijn elk jaar weer van de partij. Met de Magic Stars toer is een leuk format gevonden waarin de telers elkaar kunnen ontmoeten en zij, voorzien van een natje en droogje, bij elkaar op de tuin een kijkje kunnen nemen en met elkaar kunnen sparren over teelt, assortiment en markt. Leuk is bovendien dat de saamhorigheid en openheid in het vak groot is, wat mede het succes van de Magic Stars verklaart.


Links de Christmas Mouse, rechts de SkyStar

Onder leiding van accountmanager Ton de Bresser inspecteerden de kwekers de vergelijkingsproeven, waarbij uiteraard ook de soortjes van de collega-veredelaars waren opgezet. Daarnaast is dit moment voor Selecta een van dé momenten om de nieuwste genetica uit de veredelingskeuken voor het voetlicht te brengen.


Zo ver het oog reikt

De voor de leek misschien wel meest opvallende variëteiten zijn ongetwijfeld de SkyStar en de Christmas Mouse (zie foto hierboven). Een van de paradepaartjes van het bedrijf is de bekende NightSky petunia, waarbij de felgekleurde blaadjes fel witte vlekjes hebben. Dit bijzondere effect lijkt men op wonderlijke wijze in de poinsettia te hebben ingekruist. De Mouse, daarentegen, is bijzonder of misschien zelfs wel uniek vanwege de niet spitse maar ronde blaadjes. "Met name vanuit de handel is de belangstelling voor dergelijke introducties enorm", aldus Ton.


Ton de Bresser vertelt over de trails

Gastheer dit jaar was Emsflower, dat de laatste jaren stevig doorgegroeid is en inmiddels op 87 hectare glas pot- en perkplanten en verschillende soorten tomaten teelt. Er worden op jaarbasis 300 miljoen planten geteeld en op het gebied van automatisering en verduurzaming zijn grote stappen gezet. Het merendeel van de operatie is gevestigd in Emsbüren, net over de grens bij Enschede, waar men momenteel logies bouwt voor haar medewerkers. (Arbeid was een van dé thema's van de dag). Aldaar heeft de familie Kuiper tevens een eigen tuincentrum als ook een ‘Erlebnispark’ bestaande uit een tropentuin, vlindertuin, showkas, speeltuin en restaurant.


Christmas Beauty 'Lime' en 'Princess'

De markt voor de de poinsettia is goed, er is voldoende product op de markt maar ook weer niet te veel, vertelt Ton. "Er is veel vraag naar partijen. De kerstster is een serieus retailproduct geworden en vaak zie je dat men het merendeel heeft ingekocht, maar ook een aanzienlijk deel open houdt. Zit er dan bijvoorbeeld ergens witte vlieg, dan gaan ze naar een ander. Wat dat betreft is er veel veel beweging."


Christmas Beauty 'Cinnamon' en 'Christmas Universa'

Volgend jaar jubileert de Magic Stars toer en wordt deze voor de tiende keer gehouden. Over de locatie wordt nog nagedacht.

Voor meer informatie over het product assortiment, de noviteiten en  andere vragen over de middag, de kwekerijen en Selecta One, kunt u contact opnemen met Ton de Bresser: mail of surf www.selecta-­one.com.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.