RoboResearch:

"Nergens in Nederland vind je betere managers dan in Zeeland, Brabant en Limburg"

Goede managementpraktijken zijn van groot belang voor de productiviteit van Nederlandse bedrijven. Tegelijkertijd zien we aanzienlijke verschillen in managementkwaliteit tussen bedrijven onderling (Dieteren et al, 2018b). Deze variatie in kwaliteit is ook op regionaal niveau zichtbaar.

Zuid-Nederland loopt voorop in managementkwaliteit
Figuur 1 laat de gemiddelde managementscore per regio zien. Regio’s in Zuid-Nederland scoren opvallend goed, zoals het gebied rondom Brainport Eindhoven. Daar zijn managementpraktijken van industriebedrijven vergelijkbaar met die uit Zweden en Duitsland, de toplanden in Europa op het gebied van management binnen de industrie (zie figuur 2). West-Nederland en Midden- en Noord-Nederland scoren aanmerkelijk slechter. Bedrijven in deze laatste twee regio’s scoren gemiddeld vergelijkbaar met bedrijven uit landen als Italië en Mexico.

Het westen van het land, en dan met name de Randstad, is de meest productieve regio van Nederland (Oevering, 2019), maar qua management moet de industrie in dit gebied het afleggen tegen bedrijven in het zuiden (zie figuur 3)[3]. Statistische testen ondersteunen deze verschillen. Als we Nederland opdelen in vier landsdelen blijkt dat bedrijven in Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) significant beter scoren dan andere delen van Nederland.

Klik hier voor het hele rapport van Rabobank. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven