Zaad drogen wordt fluitje van een cent met toerengeregelde ventilator

Tholen - De droogkast van Van den Berg Klimaattechniek kun je vinden in de laboratoriums van de grote producenten van groenten- of bloemenzaad, alswel bij de kwekers die zelf zaad drogen voor productie of onderzoek. Het ontwerp van die droogkast is al 25 jaar nagenoeg hetzelfde. Want wat goed is, is goed tenslotte. Echter, zodra blijkt dat er iets op een of andere manier nog net wat beter kan, dan zijn de techneuten er als de kippen bij om een verbetering in te bouwen.

Toerengeregelde ventilator
Onlangs presenteerde Van Den Berg een nieuw foefje in deze droogkast, zoals te zien was op Seeds meet Technology. Dat nieuwe foefje heet een toerengeregelde ventilator die ervoor zorgt dat de Zaadjes gedurende het droogproces af en toe automatisch door elkaar worden geschud. Een korte luchtboost van een aantal seconden schudt het bed met enige regelmaat even flink los.


Jacko van Wieringen en Stephen Geenen tijdens Seed Meets Technology, bij een droogkast met daarin een nieuw, extra fijnmazig gaas om bloemenzaden mee te drogen. 

Automatisch
Dat scheelt tijd en dus geld, en het verbetert bovendien de kwaliteit van het zaad, vertelt Stephen Geenen. “Op een relatief klein oppervlak - de drie zaadbedden in de droogkast zijn 40 bij 40 centimeter – moeten de zaden zo egaal mogelijk gedroogd worden. Daarom moesten de werknemers de trays af en toe met de hand doorwoelen. Dat betekent dat zij steeds in de buurt van de droogkast moesten zijn en een kookwekker moesten zetten om het niet te vergeten. Nu de ventilator automatisch pulsen geeft, kan de werknemer zich helemaal op zijn eigen werk concentreren. Daarnaast kun je het droogproces hierdoor bijvoorbeeld ook ’s nachts uitvoeren.”

Receptuur is aan de klant
De nieuwe ventilator werd eerst in oude droogkasten ingebouwd, om het effect eens goed te testen. “Inmiddels hebben we ook nieuwe kasten met de ventilator mogen leveren. Het blijft optioneel, de klant kiest of hij de ventilator erin wil hebben. Wel wordt de functionaliteit van de kast door deze toegevoegde handeling flink opgewaardeerd.” Hoe vaak de ventilator het zaad precies omschudt, dat verschilt de klant. “Je kunt zeggen dat wij het fornuis en de pan maken. De receptuur is aan de klant. Met behulp van een regelaar kan de klant de ventilatoren naar eigen inzicht aan het werk zetten.”

Stabiele sector
"Over het algemeen vinden we niet vaak technische innovaties in de zaadsector. Het is een stabiele, gedegen markt. De productie van zaad is een kostbaar traject. Dat vraagt om betrouwbare technieken”, legt Stephen uit. “Op de achtergrond vinden er wel wijzigingen plaats. Bijvoorbeeld de switch naar natuurlijke koelgassen en de energiezuinigere EC ventilatoren.”  

Voor meer informatie:
Van den Berg Klimaattechniek
Nieuwdorperweg 31
2811 LB Reeuwijk
info@vandenbergklimaat.nl 
www.vandenbergklimaat.nl 
Stephen Geenen : 0621531937


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven