Bèta Industrie helpt Kwekerij Van der Salm naar nullozing

Laatste druppels gereinigd met zes nieuwe zeefmachines

Tholen - Om nullozing te bereiken, telt elke druppel water. Hoewel het water op de kweektafels al volledig gerecirculeerd werd bij Kwekerij Van der Salm in Boskoop, merkte men dat er nog wel water verloren ging bij de bakkenwassers. “We filterden dat water met een standaard RECO filter, waardoor er een soort baggerwater over bleef. Daar konden we niets mee”, vertelt Ruud Veelenturf. En dus werd er gezocht naar een oplossing. Bèta Industrie, in het nabijgelegen Hazerswoude, wist er wel een: de zeefmachine.


Karl Houdijk van Van der Salm en Kenneth van Bovenend van Beta Industrie

En om die te testen, kon Ruud met een paar emmers vuil water naar Bèta Industrie komen. “We konden er snel terecht, de zeefmachine stond al klaar. Toen we ons vuile water erin goten, zagen we dat alle organische stoffen heel goed werden gescheiden. Dankzij deze zeefmachine houden we alleen droge stof over. Dat kunnen we laten afvoeren en het water kunnen we direct weer hergebruiken. Kortom: een sterke verbetering ten opzichte van onze oude filters, die ook nog eens regelmatig verstopt raakten.”

Een eerste zeefmachine werd aangeschaft en toen bleek dat die goed beviel, werden er nog vijf – voor elke locatie één – bijgekocht. “Aangezien we de tafels dagelijks leeghalen en dus dagelijks schoonmaken, besparen we veel water met deze nieuwe zeefmachines. Water is van levensbelang om mooie planten te kweken. We gebruiken daarvoor regenwater en oppervlaktewater. Maar dat laatste is in de zomer van slechte kwaliteit door een hoog zoutgehalte. Door het water dat we hebben te recirculeren, hebben we minder water nodig.”

Nu al het water bij Kwekerij van der Salm wordt gerecirculeerd, betekent dat niet dat er geen verbetering meer nodig is. “Een volgende stap in het proces zou zijn dat we al het water filteren wat onze kwekerij binnenkomt. Dat gaat nu nog door ouderwetse filters. Dat is werkzaam, maar we kunnen de kwaliteit van het water nog een stapje verbeteren door het ook daar door een trilzeef te halen."

Voor meer informatie:
Van der Salm Boskoop
Kooiweg 15
2771 WJ Boskoop
E: ruud@vdsalm.com
http://vdsalm.com/

 

BÈTA Industrie B.V.
Frankrijklaan 5
2391 PX Hazerswoude-Dorp
E: chris@beta-industrie.nl
https://www.beta-industrie.nl/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.