Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Condensvorming vreet licht"

Tholen - Je zou het op dit moment niet zeggen, want de zon schijnt nog uitbundig. De donkere maanden van het jaar komen er toch echt aan. Telers kennen het belang van veel licht. Ze willen al het mogelijke licht in de kas krijgen. De kunst is om het aanwezige licht zo optimaal mogelijk te gebruiken. Verschillende factoren houden waardevol zonlicht tegen. En één daarvan is condensvorming aan de binnenkant van de kas.

Het probleem van condensvorming begint meestal in augustus of september te spelen. Doordat het verschil in temperatuur tussen de dag en nacht groter wordt, ontstaat er in de nacht en vroege ochtend condens aan de binnenkant van de kas. Druppels hangen aan de binnenkant van het kasdek. De druppels weerkaatsen het zonlicht alle kanten uit door hun bolle vorm. Barry Zuidgeest van ReduSystems: ”Wageningen UR heeft eerder onderzoek gedaan waaruit bleek dat condensvorming tot 9% lichtverlies kan opleveren in een glazen kas.”

Als de condensdruppels te zwaar worden, vallen ze in het gewas. Binnenregen is een belangrijke bron van schimmelziektes als Botrytis.

Glas stoot water af. En door die hydrofobe eigenschap ontstaat de bolling. Door een coating aan de binnenkant aan te brengen, verandert dat naar hydrofiel. Deze coating aan de binnenkant van het kasdek voorkomt de vorming van condensdruppels door de druppels te laten uitvloeien in een waterfilm. En een filmpje water laat het licht beter door.

Barry: ”We adviseren telers om condensvorming en alle gevolgen daarvan voor te zijn door op tijd de coating aan te brengen. Het glas moet goed droog zijn. Het makkelijkste is het om het tijdens de teeltwissel in de zomer te doen. Dan is de kas leeg. De coating blijft er dan een heel seizoen op zitten. Het is slijtvast genoeg.”

In het buitenland wordt deze coating vaker gebruikt in zowel folie- als glazen kassen. In Nederland lijkt het gebruik ervan een opkomende trend te worden.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Barry Zuidgeest
06 29 51 18 80
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl