De belangrijkste duurzame ontwikkelingen in de bloemen- en plantenproductie

Hoewel planten en bloemen 100% natuurlijk zijn, is het produceren ervan vaak wel schadelijk voor het milieu. De kassen waarin bloemen gekweekt worden, gebruiken veel energie. Een groot deel van de planten wordt geëxporteerd uit het buitenland met het vliegtuig. In de planten- en bloementeelt is dit een van de grootste vervuilers. In veel sectoren zijn ondernemers intensief bezig met het verduurzamen van de producten en diensten. Ook in de bloemen- en plantenteelt zijn veel initiatieven. Nederland is al jaren een voorloper in deze sector als het gaat om duurzaamheid en kwaliteit. In onderstaande blog, van de hand van Nathaniel Peerenboom van Pricewise, vind je de nieuwste ontwikkelingen rondom duurzaamheid.

FSI
Een organisatie die zich enorm inzet voor het verduurzamen voor positieve ontwikkelingen op het gebied van de planten- en bloementeelt is Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Het streven van de organisatie is dat in 2020 90% van de planten en bloemen op een duurzame manier worden gekweekt. De FSI helpt ondernemers in de planten- en bloemensector om op een duurzame manier te produceren en te handelen.

Groene energie
Veel ondernemers in de bloemen- en plantensector proberen energieneutraal aan het werk te gaan. Dit houdt in dat zij door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen energie opwekken, die ze zelf gebruiken. Hierbij is er geen belasting van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Royal FloraHolland heeft in haar beleid geschreven dat ze proberen om energieneutraal te produceren. Dit kun je lezen in dit artikel. Op dit gebied zijn er veel ontwikkelingen, met elk weer zijn eigen probleem. Kassen gebruiken zoveel stroom, dat het voor veel ondernemingen nog niet haalbaar is om alle stroom door middel van zonnepanelen op te wekken. Voor ondernemers is het belangrijk om gebruik te maken van de energievergelijker, zodat de overige stroom die zij gebruiken groen is.

Verpakkingen
Als je alleen al kijkt naar de plastic soep, zie je dat verpakkingen een grote veroorzaker zijn van het beschadigen van de planeet. Ook in de planten- en bloemensector worden er al veel alternatieven bedacht voor verpakkingen. Er is door Vaselife en Koen Pack een verpakking ontwikkeld die helemaal gecomposteerd kan worden. Dit zorgt voor geen verspilling van grondstoffen. Van den Bos en Beekenkamp zijn bezig met het ontwikkelen van een biologisch afbreekbare verpakking. Deze verpakking is nog niet op de markt. Verder zijn veel ondernemingen overgestapt op verpakkingen van karton en papier. Wetenschappers zijn het er nog niet over eens of verpakkingen van papier duurzaam genoeg zijn, omdat deze verpakkingen ook beperkt gerecycled kunnen worden.

Lokaal
Om zo min mogelijk te hoeven exporteren uit het buitenland, wordt er geëxperimenteerd met het kweken van inheemse soorten in Nederland. Het stimuleren van lokale bloementeelt is uiteindelijk een van de grootste stappen in de planten- en bloementeelt, omdat de export van planten en bloemen een van de grootste vervuilers is in deze sector.

bron: Pricewise, foto: Carl Russell, Pixabay 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven