Zomerbloemensector buigt zich over assortiment van morgen op Evanthia & Summerflowers event

Is diversiteit in assortiment een strategie?

Tholen - Wat zijn de voordelen van een breed assortiment? Is het alleen een kwestie van risicospreiding, of is er meer? Op initiatief van Evanthia, en mede georganiseerd door Summerflowers en Hilverda de Boer, kwam gisterenavond een grote groep klanten en collega’s uit het vak samen op het bedrijf van Van Aert Flowers in Breda, om hier eens goed de tanden in te zetten.

Aan van Aert Flowers heb je dan een goeie, want in het zomerbloemenwereldje kent men deze kweker juist vanwege zijn brede pallet snijbloemen. Op zo’n 45 hectare teelt men er tien verschillende soorten. Tegelijkertijd is hij met een productieareaal van zo’n 30 hectare in de astilbe een van de grote jongens. “Behalve de spreiding heeft een breed assortiment voordeel voor de klant”, meent teler en gastheer Corné van Aert. “Zelfs voor een groothandel is een hele kar astilbe soms al teveel, maar nu kun je voor afwisseling zorgen. In de verkoop is dus vooral handig.”

Ook ben je bent minder gevoelig voor trends en loopt het een wat minder, dan is de kans groot dat je het elders kunt compenseren. Maar er zijn ook nadelen. “Kleinere teelten zijn moeilijk te automatiseren en vragen dus veel handwerk. Daarnaast zie je makkelijker dingen over het hoofd. Blijft ergens de groei wat achter of doet zich anderzijds iets voor, dan loop je meer kans het niet direct te zien.”

Dat die klant een ruime keuze wenst, daar konden achtereenvolgens ook Lex Beeloo van exporteur Hilverda de Boer, Henk v.d. Berg van het kwekerscollectief Summerflowers en de directeur van Evanthia Nico Grootendorst, over getuigen. Na een rondleiding over het bedrijf van Van Aert gaf elk van de heren een presentatie over het eigen bedrijf en de voor- en nadelen van dat grote assortiment.

Evanthia timmert in het zomerbloemenassortiment stevig aan de weg en wilde met de bijeenkomt een aantal spreekwoordelijke vliegen in een klap slaan, zo licht accountmanager Leo Lievaart toe. “In de eerste plaats willen we dat momentum erin houden. Daarnaast was dit een mooie gelegenheid te vertellen over de productie en distributie van zaden, wat wel en niet kan en waarom bijvoorbeeld het een wel en het ander niet voorradig kan zijn. Tot slot is het ook een kwestie van de mensen bij elkaar brengen, inclusief onze distributeurs en de relaties van Van Aert en Summerflowers en Hilverda. We hebben per slot van rekening ook een gezamenlijk belang en het is goed om de koppen op dit vlak eens bij elkaar te steken en na te denken over hoe we op de langere termijn allemaal vooruit kunnen.”

Voor Evanthia was de bijeenkomt een soort proefballonnetje. Er was een man of 75 uitgenodigd maar uiteindelijk kwam er een man of 85 á 90 man opdraven. “De belangstelling was overweldigend”, besluit Leo, “en wat mij betreft moeten we dit gewoon elk jaar gaan doen.”

 

Voor meer informatie:
Evanthia Seeds & Plants
+31 174-715100
E: sales@evanthia.nl
www.evanthia.nl

 

Summerflowers
Henk van den Berg
M: 06-51312207
E: info@summerflowers.nl
www.summerflowers.nl

 

Van Aert Flowers BV
Bouwluststraatje 15
4838 GK Breda
E: sales@vanaertflowers.nl
www.vanaertflowers.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven