Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste teelt zit er bijna op, wat wordt het volgende klimaat?

Studenten openen All Climate Greenhouse in World Horti Center

Tholen – De kop van het komkommergewas gaat er volgende week uit en dan is het niet lang daarna tijd voor de zomervakantie. Het was dus hoog tijd dat de All Climate Greenhouse, kas in een kas barstensvol techniek, in het World Horti Center officieel geopend werd. Dat gebeurde gisteren in het bijzijn van flink wat WHC-participanten met het doorknippen van een zelf geteeld groentelint door twee tuinbouwstudenten.

Bekijk hier de fotoreportage. 


Martijn Reijm en Mike Zuidgeest zetten onder toeziend oog van Atie de Gier op de achtergrond en buiten beeld een flinke club participanten en andere aanwezigen de schaar in het lint.

Sturen op vochtdeficit
De eer van het doorknippen werd gegund, aan ongetwijfeld niet helemaal toevallig, twee zonen van komkommertelers. Eén van hen vertelde dat hij met de kennis die hij nu opdoet in de onderzoekskas en op de opleiding inmiddels in discussie gaat – “zonder ruzie te maken hoor” – met zijn vader. “Hij stuurt nog op luchtvochtigheid, terwijl wij hier leren dat je op vochtdeficit moet sturen.”

Om dat te kunnen meten, hangt de speciale kas vol met sensoren en is de kas van alle modernste technieken voorzien. Eigenlijk zijn het twee kassen: een grote kas als buitenschil met daarin een wat kleinere kas met twee afdelingen. In de buitenste kas kan elk buitenklimaat ter wereld worden nagebootst, waarna in de binnenste kas gekeken kan worden hoe in dat klimaat de teelt van diverse gewassen geoptimaliseerd kan worden.

In de ene afdeling werd de afgelopen periode gekoeld en ontvochtigd met als resultaat een mooi uitziend, sterk gewas. In de andere afdeling was het bewust warmer met als verschil dat in die kas er meer kilo's werden geoogst van een gewas dat er wel minder fraai bijstaat. 

Bekijk hier de fotoreportage. 

Teeltprobleem oplossen
Het was tijdens de opening niet lang wachten op het moment dat aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem werd gememoreerd. Het is het grote doel van de glastuinbouwsector om daaraan bijdrage te leveren. Bij de studenten die dagelijks in de kas bezig zijn met de teelt, is het niet het eerste waarmee zij bezig zijn. Natuurlijk willen zij veel en goed voedsel gaan telen in de toekomst, maar het zijn concretere doelen zoals het optimaliseren van het klimaat onder alle omstandigheden die hen nu meer bezighouden. “Je kunt je namelijk afvragen of er misschien niet meer sprake is van een teeltprobleem in plaats van een wereldvoedselprobleem”, aldus een van hen.

Meer contact participanten met studenten
Aan het oplossen van dat teeltprobleem en daarmee op de langere termijn ook het wereldvoedselprobleem willen toeleveranciers met alle mogelijke moderne technieken bijdragen. De All Climate Greenhouse geeft hen de kans die technieken te testen, maar bovenal is deelname aan het project voor hen een extra mogelijkheid om in contact te komen met studenten.

Alle partijen, die de speciale kas mede mogelijk maakten, gingen na het uitbrengen van een toost en een oproep van Atie de Gier om vooral met nieuwe onderzoeksopdrachten aan te kloppen om na de zomer in een tomatengewas te gaan testen, samen op de foto. In totaal acht partijen: Demokwekerij Westland, Bom Groep, Ridder, Priva, Hoogendoorn Growth Management, Hortilux Schréder, AAB NL en Stolze.

Bekijk hier de fotoreportage.