Ruud Warmerdam, Warmerdam Spoelbedrijf

Alle type ladingdragers reinigen met één nieuwe machine

Tholen - Warmerdam Spoelbedrijf heeft sinds begin dit jaar een geheel nieuwe machine draaien voor het reinigen van alle soorten ladingdragers. Het bedrijf, dat zich van origine heeft toegelegd op het wassen van bollen en planten bestemd voor de export naar buiten de EU, is met de tijd ook steeds meer kratten en fust gaan reinigen. Een steeds toenemende vraag gecombineerd met een verouderde en wel honderd keer aangepaste lijn deed eigenaar Ruud Warmerdam besluiten het geheel van A tot Z nieuw te bouwen.


De nieuwe lijn, links draaiend, rechts bij oplevering

Warmerdam hoopt aldus de klandizie van dienst te kunnen blijven, maar anticipeert hiermee ook op een verwachte toename van het gebruik van meermalige trays en bloemenemmers. Ruud: “Er wordt al vaak gerecycled, maar nog beter is natuurlijk hergebruik. Dat gebeurt nu mondjesmaat maar is nog altijd niet echt van de grond gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de bloemenemmers bij het tankstation en de supermarkt. Die worden weliswaar ingezameld, maar komen dan vaak toch in een afvalstroom terecht. Dat gaat binnenkort veranderen.”


De 1.168 zonnepanelen

Wat daarvoor nodig is is een gesloten systeem. Dat is een van de andere uitdagingen, maar er zijn al genoeg voorbeelden waarin dit werkt. “Zo hebben we een klant in Duitsland, een grote retailer, die een eigen emmer heeft. Hij zamelt die zelf in, laat hem door ons reinigen en brengt ze weer naar de boekettenmaker. Coop Zwitserland doet precies hetzelfde en een dergelijk circuit hebben we ook met verschillende broodbakkers, met enkele groentenbedrijven en –snijderijen en meer.”

Met de lijn kunnen alle type ladingdragers gereinigd worden: van een traytje van 3 cm diep tot een 30 cm hoge, 1,30 meter lange plantenbak. De containers worden eerst gespoeld en daarna daadwerkelijk gereinigd. Daar komt, ondanks de vergaande automatisering, best nog wat handwerk bij kijken, maar dat is onvermijdelijk. “Als je elke dag duizenden identieke items moet reinigen, zoals bijvoorbeeld FloraHolland dat doet met fust, dan kun je het proces echt automatiseren. Maar als je veel verschillende items hebt, moet je snel kunnen schakelen. Wij kunnen snel alle typen en maten en ook hele grote en hele kleine partijen door elkaar heen afwisselen.”

Naast de nieuwe lijn heeft men twee specifiekere machines om fust te reinigen en daarnaast nog zeven machines voor het wassen van bollen en planten. Het wassen van bollen en planten geeft in de winter traditioneel de piek op het bedrijf. Warmerdam heeft dan tot 40 man aan het werk. Nu het reinigen van fust en trays een steeds belangrijkere activiteit aan het worden is, komen klanten ook vaker uit andere sub branches en is het werk beter gespreid. Oftewel: structureel meer werk en minder fluctuatie.

1.168 zonnepanelen
Een laatste nieuwtje is dat Warmerdam sinds afgelopen maart 1.168 zonnepanelen op de loods heeft liggen. Daarmee wordt voor een belangrijk gedeelte in de eigen energievraag voorzien. “In de winter draaien al onze machines en dan lukt het natuurlijk niet om dekkend te zijn, maar in deze maanden hoeven we helemaal geen energie meer bij te kopen.”

Voor meer informatie:
Warmerdam Spoelbedrijf
Herenweg 362
2211 VH  Noordwijkerhout
T: 0252-371111
M: 06-20426840
E:  info@warmerdamspoelbedrijf.nl
www.warmerdamspoelbedrijf.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven