Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoneveld Breeding opent nieuwe locatie PlantXperience

Tholen - Afgelopen vrijdag werd de nieuwe locatie van Schoneveld Breeding PlantXperience geopend. Vanuit alle hoeken de wereld – het bedrijf is actief in zo’n 60 landen – werden gasten verwelkomd. De nieuwbouw herbergt een productiekas van ruim 1 hectare, 7000 m2 bedrijfsruimten (veredeling & R&D, koelcellen, water en elektra), en tot slot een 3000 meter tellend educatie- en inspiratiecentrum.

Volle bak bij de opening. Op het podium Ton Koers, die Daniëlle en Peter van der Pol feliciteert. Linksonder zien de medewerkers van de farm in Tanzania

Klik hier voor onze fotoreportage

Al in 2004 werd besloten dat het bedrijf uit Twello moest verhuizen. Verder groeien was niet mogelijk en bovendien had de gemeente plannen met de grond. In het nabijgelegen Wilp, eveneens net ten oosten van Apeldoorn, werd ruimte gevonden en na een tamelijk lange aanloop werd in mei vorig jaar aangevangen met de bouw.

Het ontbreekt in de nieuwbouw aan niets. De productiekas is omringd door een corridor, die als klimaatbuffer dient. Afhankelijk van de afdeling zijn twee tot vier schermen geïnstalleerd, worden LED’s en SON-T gecombineerd, is een heel repertoire aan waterrecepturen separaat toe te dienen en terug te halen, zijn de indeling en specifiek de tafels op maat gemaakt, en meer. Ook het lab is ruim bemeten en biedt volop mogelijkheden tot uitbreiding en implementatie van andere technieken. De grote glazen stolp, die over de bedrijfsruimten heen gebouwd is, biedt bovendien veel ruimte voor ontmoeting en het organiseren van bijeenkomsten.

Kosten nog moeite waren gespaard om de langverwachte opening luister bij te zetten. Pepijn Schoneveld, naar eigen zeggen bijzonder ongeschikt om de commerciële activiteiten van zijn ouders voort te zetten maar des te vaardiger in het opvoeren van een conference (de man gaat door het leven als cabaretier), zat een uitgebreid programma voor. Uiteraard werd ingegaan op de inmiddels al weer 85 jaar historie van het bedrijf, op de ins- en outs van de bedrijfsverhuizing, en ook kwamen verschillende medewerkers aan het woord. Bovendien was er een videoverbinding met Tanzania, waardoor de medewerkers op de productielocatie aldaar er ook een beetje bij konden zijn.


Een blik in de nieuwe productiekas

Schoneveld is over de jaren uitgegroeid tot een van de grote bedrijven in een reeks aan potplanten. De genetica van met name de cyclamen (‘Super Serie’), campanula (‘Addenda’) en primula (o.a. ‘Touch Me’) is in de markt goed bekend. Bij de consument is die primula en ook de ranonkel minder bekend, maar dat ziet men, uiteraard, als een kans.

PlantXperience moet, tot slot, uitgroeien tot een soort World Horti Center van het Oosten. Ongetwijfeld werkt het vele glas eraan mee, maar de bezoeker krijgt werkelijk het gevoel overal in- en mee te kunnen kijken. Men zegt nadrukkelijk precies dat te willen - 'het best bewaarde geheim van de tuinbouw delen' - en hoewel er geen school of permanente beurs in zal komen, is er toch een treffende gelijkenis. De hoop is nu natuurlijk dat het deze functie daadwerkelijk zal gaan vervullen.

Klik hier voor onze fotoreportage

 

Voor meer informatie:
Schoneveld Breeding
Carin Parie
Sluinerweg 15
7384 SC Wilp
T: (0)571 271717
E: [email protected]
www.schoneveld-breeding.com