Alejandro Martinez, Expoflores

"Bij problemen wijzen naar bloementeler is selectief"

Eerder dit jaar publiceerde de University of California San Diego School of Medicine een onderzoek, waaruit zou blijken dat kinderen in Ecuador, die in de buurt wonen van kwekerijen, gemiddeld een hogere bloeddruk zouden hebben dan normaal t.g.v. blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen, en specifiek t.t.v. de Moederdag. Een beetje het verhaal van de Drentse lelie dus. Reden om eens te informeren bij Alejandro Martinez, directeur van de Ecuadoraanse vereniging voor bloemenexporteurs Expoflores, of hij zich in de aanklacht erkent.


Alejandro Martinez tijdens de Flor Expo Ecuador 2018 in Quito, Ecuador.

"Het onderzoek geeft weinig uitleg over hoe de beschermingsmiddelen de kinderen bereiken," zegt Alejandro. "In het gebied waar het onderzoek is uitgevoerd worden veel gewassen, en lang niet alleen bloemen, geteeld in het open veld.  Er gelden strenge regels voor de bloementeelt, wat het gebruik van beschermingsmiddelen en de procedures die gevolgd moeten worden betreft. Moederdag valt samen met de piek van het regenseizoen in het gebied, dus bij veel andere gewassen (zoals tomaten, sla en aardbeien) worden in deze periode extra beschermingsmiddelen tegen insecten gebruikt."

"Het is een serieus probleem dat Expoflores al vele malen heeft voorgelegd aan de overheid, omdat hier duidelijkheid over moet worden gegeven. Behandeling met rookgassen in kassen waarin rozen worden geteeld is volledig gericht op de plant en er zijn geen reststoffen die in het water terechtkomen of die door de wind naar de lokale gemeenschap overwaait."

"We nemen dit probleem in ieder geval zeer hoog op en werken nauw samen met lokale universiteiten en de beschermingsmiddelenindustrie om de problemen beter in kaart te krijgen."

Klik hier voor meer informatie over de studie: Hypertension found in children exposed to flower pesticides

Voor meer informatie over Expoflores, ga naar: expoflores.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven